latinica  ћирилица
14/07/2018 |  18:20 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Sjećanje na generala Mladića - podno Treskavice održani Dani koševine

Šestu godinu zaredom, na visoravni Gvozno, podno Treskavice održana je manifestacija "Dani koševine - Moba - Ozon".

Stotine kosaca, mahom demobilisanih boraca iz Istočne i Stare Hercegovine, Sarajevsko-romanijske regije, Semberije i Krajine, evocirali su uspomene na dane kada su na istom mjestu, u pauzama odbrambenih borbi, sa svojim komandantom - generalom Ratkom Mladićem, kosili travu. Ujedno obilježeno je i četvrt vijeka formiranja Gardijske brigade Vojske Republike Srpske.

Oživjelo je danas plemenito i hristoljubivo Zagorje! Stotine kosaca u stroju, baš kao nekada u boju! Pokoje ruke možda i ostarjele jesu, i snaga izdaje! No vještina ostaje! A neki su, prije tačno četvrt vijeka, baš na Gvoznu učili kako da savladaju vlati planinske trave. Učili su od najboljeg u klasi, na akademiji, od radišnog gorštaka i prekaljenog generala – što je bitisao uvijek na startu a ne na kraju kolone. I u borbi i u koševini! Učili, naučili, neki i na potomke prenijeli! Tradicije započete ratne 1993. ne odriču se!

"Kosili smo za potrebe naše farme, tako da tri puta je više bilo kosaca nego danas. Svi u stroju. Važno je reći da nije bilo onih koji su "zabušavali" naredbe generalove", kaže Miodrag Sladoje.

Miro Mladić tvrdi da nema umora.

"Ovo radimo zbog generala da se tradicija ne ugasi, sad je sve prešlo na kosačice. A mi oćemo da pokažemo narodu da se i dalje radi časno i pošteno, kao što je naš general radio", kaže Miro.

I baš kao general Mladić koji se obroncima Treskavice uvijek rado vraćao, tako i njegovi borci – kosci!

Pristigli danas sa Romanije, iz Višegrada, Rudog, Bileće i Gacka, Foče, Doboja, Semberije, iz Krajine. Među njima i gardisti – tada tek regrutovani, mahom jedva punoljetni! 241 pripadnik Gardijske brigade život je položio na braniku slobode i slobodne Republike Srpske.

Ratni put mladih gardista bio je daleko od filmskog - zaštita komande u svečanim uniformama. Uz rame starijih saboraca, stvarali su srpski koridor uz Drinu, od tada Srpskog Sarajeva do Stare Hercegovine - preko Trnova i Rogoja; oslobađali Žepu.

Stvarali Republiku Srpsku! To kanonsko djelo – kao neraskidiva nit i dalje ih vezuje. I nepobijeđeni vojskovođa koji ih je, mimo urbanih legendi, učio i čojstvu i junaštvu. Istovremeno prkoseći lučonošama.

"I ovo je posvećeno njemu i svim tim njegovim aktivnostima ne samo vojničkim nego i onim drugim aktivnostima, koje su bile usmjerene na to da se preživi u teškim uslovima", rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović ističe da je ovo jedinstven način da se okupimo oko jedinstvenih ciljeva i ideja.

"To je jedno od rijetkih mjesta, ako ne i jedino sada, gdje je isključena politika, gdje se osjeti samo zajedništvo, ljubav prema Republici Srpskoj", navodi Komlenovićeva.

I dok je sa Gvozna put Haškog sudilišta koje bi, pod palicom svjetskih moćnika, revizionistički istoriju da prekraja, odaslata dostojanstvena i gromoglasna poruka heroju i vojskovođi o nezaboravu – iz drugog smjera pristigao je zavjet sadašnjim i svim budućim generacijama – očuvati Republiku Srpsku, graditi je u srpskoj slozi, prezreti svađe i podizati što brojnije potomstvo.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića ističe da je ovo za njega jedan motivacioni događaj, koji daje snagu.

"Ovaj događaj šalje poruke danima prije nego ovo počne. Ima milion pitanja, milion ideja kako bi trebalo da se razvija ovaj kraj", navodi Mladić.

I iz dalekog a bratskog Armavira do Gvozna, koje postaje kultno mjesto i simbol borbe i rada – stigla je poruka poštovanja i nezaborava za čovjeka među ljudima i za vojskovođu među najhrabrijim vojnicima.

Od kozačke vojske koja njeguje ljubav prema generalu Mladiću - u zlatu optočena ikona Majke Božije – da od svakog zla zaštiti generala, njegovu porodicu i svesrpski narod! A Gvozno prkosno i ponosno ostaje da čeka sljedeći juli!