latinica  ћирилица
14/07/2018 |  14:40 | Autor: SRNA

Proroković: U NATO deklaraciji problematična rečenica o izborima u BiH

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković izjavio je da je vrlo indikativno što se u deklaraciji sa posljednjeg Samita NATO u Briselu našla rečenica u vezi sa predstojećim izborima u BiH.
Dušan Proroković (foto: strateskealternative.rs) -
Dušan Proroković (foto: strateskealternative.rs)

On kaže da je u deklaraciji sa Samita NATO navedeno da predstojeći oktobarski izbori u BiH moraju biti organizovani po demokratskim standardima i ocijenio da je ta rečenica u vezi sa BiH i izborima "vrlo problematična".

"Voleo bih da ovaj put grešim i da se nešto `iza brda ne valja` i da ne spremaju neke provokacija tokom oktobra u BiH, ali vrlo indikativno je što se jedna takva rečenica našla u NATO deklaraciji", rekao je Proroković za medije iz Republike Srpske.

On je dodao da se sjeća početka 90-ih, kada su na takav način izlazile formulacije na samitima NATO prije izbora u SR Јugoslaviji, nakon čega se na tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića vršio pritisak da je nedemokrata, da izbori nisu ispunili elementarne demokratske procedure.

Proroković kaže da očekuje nove pritiske, ali da se iz deklaracije NATO, koja je usvojena prije tri dana i tona koji je korišćen na skupu u Briselu, ne vidi da će biti nekih drugih vrsta pritisaka nego političkih.

On je naveo da se u posljednjoj deklaraciji NATO moglo vidjeti da je Alijansa jako posvećena balkanskom pitanju i da se u tom dokumentu razmatra situacija u svakoj od država regiona.

"Ne radi se samo o BiH i Srbiji, nego i o takozvanoj republici Kosovo, o evroperspektivi Prištine, koja se eksplicitno spominje prvi put od kada pratim samite NATO", rekao je Proroković.

On je naveo da se na takav način "najavljuju" i oružane snage /samoproglašenog Kosova/ i njihovo vrlo brzo formiranje.

"Balkan za NATO predstavlja jedan od važnijih regiona na koji moraju da se prošire u narednim godinama. Ova situacija sa Rusijom i konflikt koji imaju i u Ukrajini i Siriji je sve to ubrzala", rekao je Proroković.

Kada je riječ o pojačanom prisustvu britanskih specijalaca u BiH, Proroković kaže da ne zna da su se Britanci ikada povlačili iz BiH i da oni sada žele da pojačaju pritisak.

"Te stvari idu po nekim njihovim projekcijama i sledeći neke njihove ciljeve, ali to nas ne treba preterano da brine. Nas treba da interesuje samo zaštita onog što definišemo kao svoje ciljeve", kaže Proroković.

On je naveo da je Britanaca bilo u BiH u većem ili manjem broju od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i pripadnika službi raznih drugih država, koji instaliraju svoj uticaj u BiH.

"BiH je klasičan protektorat. Oni tu nastupaju kako su koloniijalne sile tokom istorije nastupale", dodao je Proroković.