latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:07 ⇒ 20/06/2018 | 09:52 | Autor: RTRS

RTRS u V. Kladuši - migranti vraćeni u prihvatni centar - ne odustaju od namjere da uđu u Hrvatsku!

Dan nakon neuspješnog prelaska u Hrvatsku, migranti su vraćeni u kamp nadomak Velike Kladuše. Među njima su i Esnat iz Pakistana i Hamid iz Sirije.

"Svi mi krenuli smo preko granice, ali tamo su nas zaustavili i vratili jer nemamo pasoš. Morali smo se vratiti", priča Esnat.

Hamid kaže da je pokušao ilegalno da pređe granicu, ali policija ga je uhvatila i vratila nazad.

Danas niko nije pokušao ilegalno da pređe granicu, ali migranti nemaju namjeru da odustanu.

"Sve izbjeglice ovdje žele da idu u zemlje Zapadne Evrope, ne zato jer nam se ne sviđa ova država, već zato što su nam tamo porodice", ističe Esnat.

Hosein iz Pakistana ističe da je čuo da granicu pazi mnogo policajaca, ali narednih dana će kako navodi sigurnio pokušati da je pređe.

Od početka godine do danas, u Bihaću i Velikoj Kladuši, evidentirano je 19 krivičnih djela koja su počinili migranti. Od međusobnih sukoba i teških krađa, do ubistva. Dvojici državljana Alžira, osumnjičenih za ubistvo Marokanca u Velikoj Kladuši određen je jednomjesečni pritvor. Građani zabrinuti, tek poneki staju pred kameru.

Esad Zubović iz Velike Kladuše kaže da je u njegovom dvorištu iz auta sve pokradeno.

O situaciji u Velikoj Kladuši danas su raspravljali i odbornici na tematskoj sjedici Skupštine opštine. Nezadovoljni su, kažu, najavom da će u prostorijama "Agrokomerca" u ovoj opštini biti organizovan centar za trajni boravak migranata.

"Mi smo svi zabrinuti za svoju sigurnost. Kako sebe, tako i svoje imovine, pogotovo ljudi koji žive izvan BiH. Ne želimo vjerovati da će to biti problem samo jedne lokalne zajednice i ne želim vjerovati šta se sve može dogoditi da to tako bude", kaže Elvira Abdić Јelenović odbornica u SO Velika Kladuša.

Opštinsko vijeće Velike Kladuše jednoglasno je protiv smještaja migranata na području ove opštine, zaključeno je danas na sjednici.

Mijo Krešić zamjenik ministra bezbjednosti BiH misli da je situacija s migrantima jako složena i da će rješenje zahtijevati mnogo novaca, značajan ljudski resurs, povećanje kapaciteta opreme, tehnike...

"Naša finansijska situacija nije dobra. Mislim da je ovo problem BiH, nije ničiji pojedinačno", istakla je Krešićeva.

O migrantskoj krizi u BiH izvještavaju i svjetski mediji. Asošiejted pres navodi da BiH sve više postaje odredište za migrante koji žele da zaobiđu druge bolje čuvane granice poput onih u Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Istovremeno, Međunarodni crveni krst saopštava da je povećan broj migranata koji prolaze Balkanskom rutom, više od 5.600 stiglo ih je u Evropu. Ušli su preko Grčke, i u BiH od početka godine, što je daleko više od prošle godine kada ih je bilo 754.