latinica  ћирилица
19/06/2018 |  17:59 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Obrazovanje u isključivoj nadležnosti Srpske i kantona

Obrazovanje je isključivo u nadležnosti Republike Srpske i kantona i sve drugo bi bilo klasični prenos nadležnosti, istakao je zamjenik direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Јugoslav Vuk Tepić.
Visoko obrazovanje - Foto: RTRS
Visoko obrazovanjeFoto: RTRS

Komentarišući današnju konferenciju za novinare predstavnika Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH i to pod nazivom "Separatizam Vlade Republike Srpske u visokom obrazovanju u BiH u pogledu procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa", jer je Vlada Srpske usvojila informaciju o opstrukcijama procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske kažu za ATV da su ovakve optužbe nečuvene i da se ne mogu pristojno komentarisati.

Oni su naglasili da je riječ o klasičnom prenosu nadležnosti.

- Riječ je o tome da aktuelni direktor svojim internim aktima, ignorišući nadležnosti, iznova propisuje nove uslove koje su interni akti i koji ne mogu nikoga da obavezuju izvan te agencije. Koristiti riječ separatizam je potpuno neprimjereno jer je obrazovanje isključivo u nadležnosti Republike Srpske i kantona - rekao je Tepić.

Na tvrdnje iz Srpske da opstruišu reakreditaciju univerziteta iz Reublike Srpske, te da nastoje da prenesu nadležnosti u ovoj oblasti, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović odgovorio je danas optužbom za - separatizam.

On je pred novinarima pročitao otvoreno pismo OHR-u, OEBS-u, Delegaciji EU u BiH i ambasadama država članica PIK-a u kojem ih poziva da, kako je rekao, spriječe antidejtonski separatizam Vlade Republike Srpske u visokom obrazovanju BiH, a u pogledu provođenja procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa.