latinica  ћирилица
19/06/2018 |  16:16 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Derventa: Pomen ubijenim srpskim zarobljenicima

U Derventi je danas obilježeno 26 godina od pogibije osam srpskih zarobljenika iz ovog mjesta koji su izgubili život na današnji dan 1992. godine dok su kopali rovove za potrebe hrvatskih snaga.
Derventa - parastos - Foto: SRNA
Derventa - parastosFoto: SRNA

Parastos je služen i vijenci su položeni ispred spomenika na raskrsnici puteva Gornja Lupljanica-Velika Sočanica-Dažnica /Tomasovo brdo/.

Na kopanju rovova na današnji dan prije 26 godina poginuli su zarobljenici Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Јovičić i Milorad Gunjević.

Kod spomen-ploče na ulazu u Centar za kulturu u Derventi danas je služen parastos i položeni su vijenci kao znak sjećanja na Blagoja Đuraša i Čedu Ćudića - zarobljenike ubijene u bivšem Domu ЈNA.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević rekao je da je od 15 logoraša koji su tog dana odvedeni da kopaju rovove na Tomasovom brdu osam poginulo, a sedam teško ranjeno.

Šef opštinskog Odsjeka boračko-invalidske zaštite Staniša Mikerević rekao je novinarima da se Derventa sa puno uvažavanja sjeća svih žrtava u ovom ratu, ali i u ranijim ratovima.

- Oni su ubijeni dok su kopali rovove za potrebe hrvatsko-muslimanske vojske. Oni su željeli da se dokopaju slobode, ali, nažalost, ubijeni su, kao i dva zarobljenika u bivšem Domu ЈNA - rekao je Mikerević.

On je dodao da lokalna zajednica izdvaja znatna sredstva u ovoj godini za rekonstrukciju većeg broja spomen-obilježja na području opštine Derventa, koja su vremenom oštećena i potrebna je njihova sanacija.

Vijence su položile porodice poginulih zarobljenika, u ime lokalne zajednice šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Staniša Mikrević, te delegacije opštinske Boračke organizacije, Udruženja ratnih zarobljenika i predstavnci političkih partija.

Organizator obilježavanja je Udruženje ratnih zarobljenika opštine Derventa.