latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:38 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

U Srpskoj od 1. jula u primjeni pravo na ličnu invalidninu

U Republici Srpskoj će od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a do kraja godine radiće se na izmjenama zakonske regulative.

Vlada Srpske odobrila je dva miliona maraka za isplatu ličnih invalidnina, a oko 3.200 lica s najtežim invaliditetom mjesečno bi trebalo da dobija oko stotinu maraka.

Ličnu invalidninu moći će da ostvare osobe s tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, koji zavise od pomoći i njege drugog lica i osobe kod kojih je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu. Prema procjenama, pravo na ličnu invalidninu, moći će da ostvari i oko 300 slijepih lica.

Gospava Rađen Rodić sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske kaže da postoji obostrano zadovoljstvo, a to je da je Vlada prepoznala stvarne potrebe i tešku egzistenciju civilnih lica sa invaliditetom, čime se i zadržava korektan odnos prema institucijama.

"Po meni to je jedna kruna našeg zalaganja da se obezbijedi minimum socijalne sigurnosti. To je prvi korak gdje se konkretno obezbjeđuju kontkretna sredstva za pomoć krajnjim korisnicima", rekao je Branko Suzić predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske.

Oni koji ispunjavaju uslove, zahtjev mogu da podnesu do 1. jula u centrima za socijalni rad, a zahtjev će biti riješen u roku od 30 dana, istuču u resornom ministarstvu.

"Oni koji nemaju procjenu stepena oštećenja moraće da odu u PIO i tamoa procijene stepen oštećenja", navodi Branka Sladojević pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prve isplate ličnih invalidnina očekuju se tokom avgusta. Resorni ministar najavio je da će ova oblast biti uređena novim zakonom o socijalnoj zaštiti.

Dragan Bogdanić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da će oni prije oktobra zajedno uraditi nacrt izmjene zakona.

"On će biti spreman da uđe u skupštinsku procedutru", kaže Bogdanić.

I resorni ministar i u udruženjima uvjereni su da će se do kraja godine ovo pravo naći u Zakonu o socijalnoj zaštiti.