latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:58 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Šehovac: Sarajevski Srbi iščupani iz svojih korijena

Direktor Biroa za ljudska prava pri Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba Dušan Šehovac rekao je da su sarajevski Srbi koji su izbjegli u Istočno Sarajevo sačuvali identitet i sjećanja na svoje korijene.
Dušan Šehovac - Foto: SRNA
Dušan ŠehovacFoto: SRNA

"Najkvalitetnija zbirka Srba na kraju 20. vijeka - Srbi iz Sarajeva, iščupani iz svojih korijena što zbog svojih nevolja, a nešto i zbog volje Bošnjaka i Srba, napustili su svoja vjekovna ognjišta gdje su bili bitan faktor u stvaranju grada Sarajeva kao jednog velikog regionalnog, kulturnog, multinacionalnog i multivjerskog centra", rekao je Šehovac Srni povodom 20. juna - Međunarodnog dana izbjeglica.

On je napomenuo da su sarajevski Srbi danas rasuti po svijetu i da su izgubili jako mnogo od svega onoga što je ih krasilo kao civilizovane ljude, kao ljude koji su bili kvalitet jednog grada.

Da nije srpskog Istočnog Sarajeva koje je sada novo ognjište na marginama grada Sarajeva, naveo je Šehovac, oni bi izgubili svoj identitet i zaboravili na postojanje njihovih pradjedova, roditelja, kulture i civilizacije čiji su tragovi i sada u Sarajevu.

On je podsjetio da je Sarajevo 1991. godine imalo oko 180.000 ljudi koji su rođeni kao Srbi i kao pravoslavci.

Prema njegovim riječima, od njih 180.000 trenutno u Sarajevu ima manje od 10.000 Srba.

"Najveći dio napustio je bivšu teritoriju grada Sarajeva, a u Istočno Sarajevo je prešlo oko 40.000 Srba koji su nekada činili jedinstveni grad Sarajevo", napomenuo je Šehovac.