latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:54 | Autor: SRNA

Predložen zakon o izbornim jedinicama, HDZ protiv

U Parlament Federacije BiH danas je upućen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom parlamentu.

Prijedlog su u parlamentarnu proceduru uputili šefovi klubova stranaka u Parlamentu FBiH - SBB Nasir Beganović, SDA Ismet Osmanović, SDP Elvir Karajbić, DF DŽenan Đonlagić, te Denis Grac u ime Naše stranke.

Ovim prijedlogom zakona se, kako se navodi, rješava izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a u ovim strankama očekuju da bi sutra mogla da bude održana tražena vanredna sjednica posvećena ovom zakonskom aktu, prenose federalni mediji.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Јozo Bagarić izjavio je da je protiv ove opcije jer ne želi da krši ustave BiH i FBiH, te napomenuo da je to pitanje u nadležnosti BiH i izbornog zakonodavstva.

On je ocijenio da "postoji svebošnjačko jedinstvo protiv Hrvata", navodeći da, u slučaju da je to tako, Hrvati imaju spreman odgovor, te najavio preduzimanje svih pravnih mogućnosti.

Šef Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović rekao je da su kao probosanska i patriotska stranka ocijenili da bi eventualna blokada do koje bi moglo doći nakon izbora nanijela štetu FBiH, te da su zbog toga odlučili da podrže taj zakon.

Šef Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović rekao je da očekuje od HDZ-a i drugih stranaka s hrvatskim predznakom da se uključe u raspravu o zakonu i ponude kompromisno rješenje.

Šef Kluba DF-a DŽenan Đonlagić je naglasio da je, prema Izbornom zakonu BiH, Parlament FBiH obavezan da ima ovakav zakon, te da tekst zakona koji su predložili ispunjava principe presude donesene po apelaciji Bože Ljubića