latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:03 | Autor: SRNA

Višković: U redovnoj proceduri o izmjenama Zakona o krivičnom postupku

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ovaj klub nema ništa protiv da se u redovnoj proceduri i u stručnoj analizi razgovara o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, koje je predložila opozicija.
Radovan Višković (Foto: Dejan Božić / RAS Srbija) -
Radovan Višković (Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

"Ne vjerujem da se ovaj zakon može ugraditi na ovakav način i mislim da bi tek onda ušli u potpuni pravni haos u Republici Srpskoj", izjavio je Višković danas novinarima u Banjaluci, nakon što je skupštinska većina odbila da se u dnevni red po hitnom postupku uvrste prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i izmjena zakona o Krivičnom postupku Republike Srpske.

Višković je dodao da se ovdje samo jednim članom pokušava izvršiti promjena Zakona o Krivičnom postupku Republike Srpske na način da se vrati praksa koja je uvedena 2003. godine.

"Tadašnja vlast u Republici Srpskoj je prešla na koncept sudske istrage i izbacila podnosioca istrage iz samog sudskog procesa, a sada ovom izmjenom i dopunom žele da vrate institut podnosioca istrage koji bi se u određenom momentu uključio u istragu", pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, može se promijeniti član 29, ali se time neće ništa desiti.

"Ništa se neće desiti jer isti takav član donesen je na nivou Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, koji štiti sudije i tužioce koje oni biraju", kaže Višković.

Govoreći o slučaju "Dragičević", Višković je rekao da je, nažalost, cijeli ovaj slučaj zloupotrijebljen, ističući da bi kao čovjek koji ima djecu volio da se konačno izađe u javnost sa tim šta se desilo i da se stavi tačka na taj slučaj.

"Zašto se bježalo na zaključcima Anketnog odbora kada je predstavnik SNSD-a Drago Kalabić tražio da se rad Anketnog odbora produži na još mjesec dana, da bi se saslušali neki ljudi koji imaju informacije vezano za to", upitao je Višković.

Višković je rekao da je Tužilaštvo na potezu da kaže šta se tačno desilo i da izađe sa informacijom u javnost povodom ovog slučaja, dodajući da će to i zahtjevati kada se bude raspravljalo u parlamentu Srpske o radu Anketnog odbora o ovom pitanju.

"O ovom slučaju treba da se izjasne tužioci, a ne Narodna skupština i narodni poslanici", zaključio je Višković.