latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:02 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od formiranja Čelinačke brigade

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen-kapeli u porti Hrama Svetog arhangela Gavrila u Čelincu je obilježeno 26 godina od formiranja Čelinačke lake pješadijske brigade, čijih je 105 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.

Parastos za poginule borce služio je protojerej Radivoje Vujanić, koji je istakao da je Čelinačka pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima, jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla u odbrani Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dalibor Vujičić istakao je da su pali borci u Republiku Srpsku ugradili ono najvrednije, svoje živote.

"Republika Srpska je svetinja i nju moramo čuvati. U odbrambeno-otadžbinskom ratu smo bili jedinstveni i složni, a tu slogu moramo pokazati i u današnjim vremenima", rekao je Vujičić.

Čelinačka laka pješadijska brigada osnovana je u junu 1992. godine. Prema riječima načelnika štaba brigade Gojka Tešića, najviše vremena su proveli u odbrani "Koridora života" na području mjesne zajednice Krepšić kod Donjeg Žabra.

"Boravili smo i na ratištima na području Kotor Varoša, Posavine, Teslića, Bihaća, Glamoča i Mrkonjić Grada, a ono što smo stekli u ratu neophodno je da danas sačuvamo u miru kako bi omogućili našim potomcima da žive u slobodnoj Republici Srpskoj", naglasio je Tešić.

Vijence u spomen-kapeli položile su delegacije Čelinačke lake pješadijske brigade, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, opštinske Boračke organizacije, opštine Čelinac, mjesne zajednice Krepšić i porodice poginulih boraca.