latinica  ћирилица
19/06/2018 |  13:03 | Autor: SRNA

U nedjelju besplatan prevoz na obilježavanje proboja Koridora

Grad Banjaluka organizuje u nedjelju, 24. juna, besplatan prevoz građana na Duge njive kod Modriče, povodom obilježavanja Vidovdana i 26 godina od proboja Koridora.
Banjaluka -
Banjaluka

Polazak tri autobusa planiran je u 6.30 časova sa stare autobuske stanice, a povratak je predviđen po završetku obilježavanja, istog dana u popodnevnim časovima, saopšteno je iz Gradske uprave.

Centralna manifestacija obilježavanja 26 godina od proboja Koridora biće održana u nedjelju na Dugoj Njivi kod Modriče u organizaciji Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Programom obilježavanja manifestacije, koji je usvojio Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u 9.00 časova predviđeno služenje svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara na Dugoj Njivi, a u 11.00 časova na spomen-obilježju poginulim borcima u operaciji "Koridor" biće služen parastos i položeni vijenci.

Od 12.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program, u kojem će učestovati glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i hor "Vila" iz Prijedora.

Vojna operacija proboja Koridora trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.