latinica  ћирилица
19/06/2018 |  11:18 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Sve više poziva za učešće u projektu Zmajevi izviđači

Rezultati projekta Zmajevi izviđači Dječijeg vrtića "Čika Јova Zmaj" u Foči sve vidljiviji kod nas i u regionu. Višednevni boravak djece u prirodi, upoznavanje zavičaja, biljnog i životinjskog svijeta samo su neke od aktivnosti koje ovaj projekat čine posebnim. Zadovoljni su i roditelji koji su prepoznali napredak djece.

Djeca mnogo toga nauče u prirodi – kako se pravi sklonište od kiše, postavlja šator, pali logorska vatra, priprema hrana, zagrijava voda u plastičnoj boci, određuju strane svijeta...Posjeta seoskim gazdinstvima otvara vidike kako nastaje zdrava hrana. Roditelji djece ističu da su vidne promjene u napretku djece poslije svakog odlaska od kuće.

"Na žalost, danas je takvo vrijeme da djeca malo vremena provode u prirodi, pa je ovo jedna inovacija gdje oni mogu dosta toga da nauče", kažu roditelji.

Na adresu Dječijeg vrtića "Čika Јova Zmaj" stiže sve više poziva iz Republike Srpske i Federacije BiH da prenesu ovu pozitivnu praksu u ostala obdaništa, a oduševljenje vlada i u izviđačkim odredima.

"Centar za obrazovne inicijative `Step baj step` radi na tome da se organizuju seminari za sve one koji su zaniteresovani", naglasila je Slađana Vladičić direktorka ovog vrtića.

Fočanski vrtić sa projektom Zmajevi izviđači počeo je prošle godine dvodnevnim boravkom u selu Vrbnica na planini Zelengori. Od tada su u jednodnevnim i višednevnim izletima bili i na planini Tari, u Sarajevu, Beogradu i Trebinju.