latinica  ћирилица
18/06/2018 |  09:07 ⇒ 09:07 | Autor: SRNA

Anđelković: Podjela dobro rješenje, ali samo ako se veže za pitanje Srpske

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je podjela Kosova i Metohije najracionalnije i dobro rješenje, ali samo ako se podjela veže za pitanje Republike Srpske.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je naglasio da bi Srbija vjerovatno dobila više da je to predložila ranije, ali, kako je ocijenio, šta je tu je.

"Treba imati na umu da bez dogovora sa nama Kosovo nikada neće biti prava država. Po mom mišljenju, u pitanju je dobro rešenje, ali samo ako se podela Kosmeta veže za pitanje Srpske", rekao je Anđelković za "Blic".

On je naveo da bi se, kada je riječ o manama takvog rješenja, Srbija odrekla dijela teritorije i u istoriji bi to tako bilo zapisano. "Ipak, to bi se moralo prihvatiti, ali sa kompenzacijom", rekao je Anđelković.

On smatra da će o pitanju Kosmeta na kraju odlučivati velike sile, jer, kako je naglasio, Albanci nisu samostalan faktor.

"Ako Vašington kaže da je podela Kosmeta povoljno rješenje, to će prihvatiti Priština. S druge strane, Trampova administracija je pokazala da je spremna na kompromis da popusti konopac kao u Severnoj Koreji", rekao je Anđelković.

S tim u vezi, on je naglasio da bi i rješenje kosovskog pitanja moglo biti proizvod razgovora Moskve i Vašingtona.

"To je ipak pitanje geopolitike. Sa rešenjem ne treba žuriti zbog EU integracija", poručio je Anđelković.

Ideju o podjeli Kosova i Metohije kao najpovoljnijem scenariju za rješenje krize u južnoj srpskoj pokrajini prvo je u maju iznio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić,a zatim je aktuelizovana poslije izjava ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina proteklog vikenda.