latinica  ћирилица
16/06/2018 |  13:07 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od formiranja Nevesinjske brigade (FOTO)

U Nevesinju je danas obilježeno 26. godina od formiranja Osme hercegovačke motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, poznatije kao Nevesinjska brigada.
U Nevesinju obilježeno 26. godina od formiranja Nevesinjske brigade - Foto: RTRS
U Nevesinju obilježeno 26. godina od formiranja Nevesinjske brigadeFoto: RTRS

Tim povodom predstavnici boračkih organizacija istočnohercegovačkih opština i delegacije opština Nevesinje i Istočni Mostar položili su cvijeće na centralnom spomen-obilježju u Nevesinju - Spomenik borcima za slobodu, te na spomeniku kod spomen kosturnice.

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen je parastos, a prisutni su posjetili i spomen-sobu.

Ratni komandant Nevesinjske brigade Ranko Prodanović rekao je da je ova brigada jedna od najmlađih brigada Vojske Republike Srpske, te da su prije formiranja njeni pripadnici iz Nevesinja i Mostara bili raspoređeni u jedinice Desete i Trinaeste brigade ЈNA širom ratišta na području Јugoslavije.

- Novica Gušić preuzeo je istorijsku ulogu da formira Nevesinjsku brigadu i povede je odlučujuću borbu. Pored komande, brigada je imala pet motorizovanih bataljona raspoređenih na pet taktičkih pravaca - Zijemlja, Podveležje, Busak, Vranjevići i Šćepan krst. Svaki ovaj taktički pravac zahtijevao je više vojske, ali rasporedili smo vojsku koju smo imali i hrabro stali u odbranu i stvaranje Republike Srpske - naveo je Prodanović.

On je dodao da je u sklopu brigade bilo i pet bataljona za podršku, oklopni bataljon, haubički divizion, laki artiljerijski divizion, inženjerijski i pozadinski, te pet samostalnih četa – četa vojne policije, veze i izviđačka četa, koje su najčešće stavljane na prvu liniju odbrane od znatno jačeg neprijatelja - Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH sačinjenog od 25.000 vojnika i HVO-a u Mostaru od 15.000 vojnika.

Obilježeno 26 godina od formiranja Nevesinjske brigade

- Stvorena iz naroda, brigada je ratovala za narod. Najbolji sinovi Nevesinja i Mostara stali su čvrsto i dali zavjet da neće napustiti nijednu stopu svoje zemlje i front od 100 kilometara. Nije napušten nijedan pedalj, a hrabri borci Nevesinjske brigade stiglu su i na druga ratišta širom Republike Srpske. Naše položaje smo natopili krvlju - rekao je Prodanović.

On je naveo da je ova brigada u istoriju ušla sa dvije pobjedničke Mitrovdanske bitke, naglašavajući da je Nevesinjska brigada u temelje Republike Srpske položila živote 486 boraca, a oko 2.000 boraca ove brigade bilo je ranjeno.

Brigada je pokazala i čojstvo i junaštvo, istakao je on, i dodao, da nema nijednog pripadnika optuženog za ratni zločin, a kroz svoje linije puštena je i hrvatska i muslimanska nejač kada je trebalo.

On je naglasio da je Nevesinjska brigada među prvima odlikovana od vrhovnog komandanta Republike Srpske.

- Mi smo naš zadatak u ratu uspješno izvršili. Stvorili smo i odbranili Republiku Srpsku i dali je našem rukovodstvu da je čuva i jača. S pravom zahtijevamo od onih koji je vode da položaj porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i boraca mora biti na višem nivou - rekao je Prodanović.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je formiranje Nevesinjske brigade u ljeto 1992. najvažniji datum u Otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.

- Nevesinjska brigada je od tada pa do kraja rata držala vrata Hercegovne široka 98 kilometara. U toj brigadi bili su ljudi iz Nevesinja, doline Neretve, Bileće, Gacka, Trebinja i drugih gradova - rekao je Avdalović.

On je prenio pozdrave komandanta Novice Gušića koji čestitao borcima i porodicama poginulih godišnjicu brigade.

- Moramo pamtiti ovaj datum i ljude koji su dali život za odbranu otadžbine. Da nije bilo njih ne bi bilo istočne Hercegovine, ni srpskih zemalja - naglasio je Avdalović.

Nevesinjska brigada iz svih bitaka koje je vodila u zoni svoje odgovornosti izašla kao pobjednik, a Mitrovdanske bitke upisane su u najslavnije stranice srpske istorije.