latinica  ћирилица
15/06/2018 |  18:26 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Obilježeno 26 godina od pogroma Srba na području Mostara i doline Neretve

Spuštanjem cvijeća u rijeku Bunu i balona sa pitanjem "gdje su", članovi porodica stradalih Srba i udruženja, podsjetili su na dvadeset šest godina od pogroma Srba na području Mostara i doline Neretve.

Petnaestog juna 1992. godine zarobljeno je i zvjerski ubijeno dvadeset devet civila i vojnika, kod mosta na rijeci Buni. Porodice tragaju za još devet tijela.

Јuna 1992.godine, u dolini rijeke Neretve, nestalo je 431 lice. Veliki broj kasnije je pronađen i razmijenjen. Do informacija o još 85 tijela, teško dolaze. 

"Ako neko nešto ima krije od nas, ne mislim na Srbe nego na mještane, boje se", rekao je otac Momčilo Mladen.

"Nemaš ništa, nemaš informacija, nema svjedoka", naveo je otac Јovan Savić.

Dio porodica pronašao je i sahranio samo dijelove posmrtnih ostataka. Milenki Brstini stradali su suprug i dva djevera.

"Znači, za nas Srbe pravde nema, šta reći dalje", izjavila je supruga poginulog borca Milenka Brstina.

Porodice poginulih kažu da su nadležnim institucijama dostavili dovoljno materijala i informacija o stradanju, zločincima, lokacijama gdje su stradali sahranjivani. Otvaranje tih predmeta, sprečavaju Bošnjaci i Hrvati. 

"Zato što je to otvaranje pandorine kutije. Uvezan je veliki broj ljudi, koji su pozicionirani ljudi. U viskom mjestima u BiH, njihova imena se znaju", dodala je predsjednica OO Porodica poginulih boraca Nevesinje

Porodice u Republici Srpskoj, tragaju za još 1.670 tijela srodnika. U spomen-kosturnici u Nevesinju, na identifikaciju čekaju 94 posmrtna ostatka. Proces je usporio Institut za traženje nestalih BiH. 

"Ako bi se dokazala istina, onda bi mnoge stvari došle do razotkrivanja onoga što druga strana želi da prikrije", naglasio je zamjenik predsjednika Republičkog odbora zarobljenih i poginulih boraca Veljka Lazić.

Na današnji dan zapaljen je i Saborni hram u Mostaru, a potom miniran. Pomen stradalim Srbima služen je u staroj crkvi.

"Kroz tužno sjećanje želimo da gradimo budućnost. Ovo je i naš grad i zemlja", poručio je paroh mostarski Radivoje Krulj.

Iz doline rijeke Neretve, polovinom 1992. godine, protjerano je više od trideset hiljada Srba. Na području Mostara trenutno živi njih oko pet hiljada.