latinica  ћирилица
15/06/2018 |  18:15 | Autor: SRNA

Rim će predstaviti prijedlog za popravljanje imigracione politike

Italija će predstaviti prijedlog za popravljanje politike EU u vezi sa azilom i migracijama tokom druge polovine godine, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte.

On je u zajedničkom obraćanju novinarima sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu rekao da Italija priprema prijedloge, koje će sljedećeg mjeseca predstaviti Evropskom savjetu.

Konte je rekao da su on i Makron "u potpunosti razjasnili" stavove o migracijama i da su "savršeno saglasni".

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini, koji je vicepremijer i lider antimigrantske Lige ekstremne desnice, ranije ove sedmice je pozvao pozvao Francusku da se izvini, nakon što je Makron kritikovao "cinizam i neodgovornost" Italije povodom odluke Rima da odbije da spasilački brod francuske humanitarne organizacije sa 629 migranata pristane na italijansku obalu u Sredozemnom moru.

Neimenovani izvor iz italijanske Vlade je u srijedu, 13. juna, izjavio da bi premijer Italije mogao da odgodi sastanak sa predsjednikom Francuske, usljed diplomatskog spora u vezi sa politikom imigracija.

Konte je juče potvrdio da će danas otići na planirani sastanak sa francuskim predsjednikom, poslije pomirljivog telefonskog razgovora dvojice lidera.