latinica  ћирилица
15/06/2018 |  16:03 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Gradnja auto-puteva i drugih infrastrukturnih objekata prioriteti lokalnih zajednica

Eksproprijacija zemljišta radi gradnje auto-puteva i drugih infrastrukturnih objekata prioriteti su lokalnih zajednica dobojske regije.

O problemima koji to prate razgovarano je na sastanku rukovodstva Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove sa šefovima područnih jedinica, lokalnih zajednica i predstavnika Pravobranilaštva.

Na području Doboja eksproprijacija radi izgradnje Koridora Pet ce obavlja se na četiri katastarske opštine, u Bušletiću, Gornjoj i Donjoj Grapskoj. Sporna je eksproprijacija u Kostajnici gdje je od ukupno 170 pravosnažno riješeno 70 posjednika.

"U zemljišnim knjigama određene nepokretnosti se vode u evidencijama kao javno dobro, a u stvarnosti u katastru to su njive čiji su posjednici fizička lica", rekao je šef PЈ RUGIP-a u Doboju Nenad Paleksić.

"Pravobranilaštvo je 2014.pokrenulo postupak pred nadležnim ministarstvom da navedene nekretnine izgube taj status, ali do danas to pitanje nije riješeno", zamjenica pravobranioca Milkica Garić.

"I Vukosavlje se nalazi na koridoru Pet ce i treba da vidimo na koji najbrži način da to riješimo", kaže načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić.

U toku je eksproprijacija u Stanarima za potrebe gradnje puta prema Tesliću, još se radi eksproprijacija pristupnih saobraćajnica auto-putu Banjaluka – Doboj, što je samo dio posla lokalnih uprava. Otežava ga dugo trajanje rješavanja imovinskih odnosa.

"Područna jedinica je dosta ažurna po pitanju provođenja i u ZK evidenciji i u novom katastru", izjavila je direktorka RUGIP-a Bosiljka Predragović.

Dobojski RUGIP nadležan je i za eksproprijaciju zemljišta za gradnju nasipa na rijeci Bosni. Međutim, iako je prijeko potreban još nema zahtjeva za sprovođenje tog postupka.

"treba obezbijediti sredstva na posebnom računu, a to su ogromna sredstva oko šest miliona maraka po procjeni vještaka poljoprivredne struke", smatra zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić.

I gradnja nove bolnice jedan je od prioritetnih objekata u Doboju. Lokalna zajednica i nadležne službe svoj dio posla su uradile - još je neophodno da se završi regulacioni plan i da ga usvoji Skupština grada.