latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:41 | Autor: SRNA

Nisu ispunjeni svi uslovi za izručenje Mamića Hrvatskoj

Sudija za prethodni postupak Suda BiH donio je rješenje kojim je obustavljeno izručenje Hrvatskoj Zdravka Mamića, državljanina BiH, jer nisu ispunjeni zakonski uslovi, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Mamić, bivši izvršni direktor zagrebačkog Fudbalskog kluba "Dinama", priveden je u Sud BiH na osnovu međunarodne difuzne potjernice Interpola Hrvatske, raspisane po nalogu za hapšenje Županijskog suda u Osijeku, s ciljem izvršenja kazne zatvora u trajanju od šest i po godina zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju.

Nakon što je danas, u prisustvu advokata, upoznat o razlozima hapšenja, Mamić je rekao da se izričito protivi izručenju jer posjeduje državljanstvo BiH, što je dokazao uloženom dokumentacijom.

Njegove navode potvrdio je i njegov branilac, koji se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, koji je zaključen između BiH i Hrvatske.

Imajući u vidu svu priloženu dokumentaciju, te činjenicu da su krivičnopravne radnje koje čine obilježja krivičnog djela za koje se Mamić potražuje i za koje je nepravosnažno osuđen počinjene prije potpisivanja Ugovora, Sud je donio odluku o obustavljanju postupka izručenja.

Mamić je 6. juna nepravosnažno proglašen krivim za optužbe o izvlačenju oko 10,5 miliona evra, putem transfera igrača iz Fudbalskog kluba "Dinamo".

Mamićev brat Zoran osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.