latinica  ћирилица
15/06/2018 |  14:38 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Samit ministara finansija regiona u Bečićima (FOTO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je u Bečićima na Samitu ministara finansija i guvernera zemalja regiona da je zadovoljan nizom pozitivnih pokazatelja u ekonomiji Republike Srpske, naglasivši da BDP-a već 16 kvartala ima pozitivnu stopu rasta.
Samit Bečići - Foto: RTRS
Samit BečićiFoto: RTRS

U obraćanju učesnicima panela, pod nazivom "Fiskalna konsolidacija i privredni rast", ministar finansija se posebno osvrnuo na stanje duga, istakvaši da je zahvaljujući štednji i rastu prihoda javni dug Republike Srpske sa 47 odsto 2015. godine, pao ispod 40 odsto BDP-a.

"Proći kroz proces fiskalne konsolidacije, a ne zamjeriti se je nemoguće", rekao je ministar navodeći da u proteklih deset godina nije povećana nijedna poreska stopa, te da nije uveden nijedan novi poreski oblik koji bi nadoknadio gubitak prihoda zbog krize.

Ministar je kao poseban problem u Republici Sropskoj istakao demografska kretanja, mali broj rođenih, odlazak radne snage, ocjenjujući da je u ovom trenutku za Republiku Srpsku mnogo važnije da dođe do rasta neto plata.

Јavna preduzeća, prema mišljenju ministra, mogu da povuku privredni rast, većim investionim angažmanom, uz smanjenje tekućih rashoda. Takođe, ministar Tegeltija se osvrnuo na rad privatnih preduzeća.

"Veoma je važno da privatni sektor ima povjerenja u ono što radi vlast i da bude spreman da investira", istakao je ministar i dodao da je banke raspolažu sa sredstvima koja mogu pokrenuti privredni rast.

Na godišnjem Samitu ministara finansija i guvernera zemalja regiona, učestvuju i predstavnici poreskih uprava, među kojima je i direktorica Poreske uprave Republike Srpske, Zora Vidović.