latinica  ћирилица
15/01/2018 |  22:11 ⇒ 22:20 | Autor: RTRS

Vlada Srpske opredijeljena da podrži EЈOF

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Istočnom Sarajevu da je Vlada Srpske opredijeljena da podrži organizovanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EЈOF/ 2019. godine i potvrdila da će za infrastrukturni dio projekta izdvojiti 2,5 miliona KM.
Istočno Sarajevo - Željka Cvijanović, Predrag Gluhaković i Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Željka Cvijanović, Predrag Gluhaković i Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- Naša opredijeljenost da podržimo ovaj projekat postoji već godinama. Otklonili smo dileme u vezi sa organizovanjem i funkcionisanjem, kao i šta je potrebno uraditi na ovom planu. Vlada Republike Srpske uradiće infrastrukturni dio projekta i izdvojiće 2,5 miliona KM - rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je sigurna da će biti dodatnih infrastrukturnih intervencija kako bi se Istočno Sarajevo pripremilo adekvatno, ne samo za ovo takmičenje, nego i za boravak i sve drugo što prati ovako značajne manifestacije.

- Radićemo zajedno ovdje i sa gradskim vlastima i sa svim našim načelnicima na ovim prostorima. Zadovoljstvo je što idemo u dobrom pravcu i što će to biti kapaciteti koji će ostati na korištenje Republici Srpskoj - poručila je ona.

Prema njenim riječima, prioritet Vlade Srpske jeste da ulaže u područje Istočnog Sarajeva, ali da ono što uloži treba da ostane i da ima upotrebnu vrijednost za Republiku Srpsku.

- To nije nešto što će trajati dan ili dva, nego je riječ o trajnoj infrastrukturi - istakla je Cvijanovićeva.

Najavila je da će Vlada Srpske na ovom području podržati još nekoliko projekata koji se odnose na energetsku efikasnost, što podrazumijeva udruživanje i međunarodnih sredstava potrebnih za lokalne zajednice.

- Biće još mnogo akcija na području Istočnog Sarajeva - najavila je premijerka.

Ona je zahvalila gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću koji je inicirao ovaj sastanak i dodala da sada na Vladi Srpske ostaje da verifikuje određena pitanja.

Vlada Srpske izgradiće infrastrukturu na sportskim borilištima

Vlada je preuzela obavezu izgradnje infrastrukture na sportskim borilištima u Istočnom Sarajevu za potrebe EЈOF-a 2019. godine, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković nakon sastanka sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović.

Naveo je da je rekao da je na sastanku postignut važan dogovor, jer je Vlada Srpske na konkretan način prihvatila da učestvuje u organizaciji EЈOF-a.

- Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da će biti izvršene potrebne investicije na Dvorištima, gdje treba da budu održana takmičenja u bijatlonu, da će biti nabavljen led za dvoranu na Palama, gdje će biti održano takmičenje u karlingu, te da će u Istočnom Novom Sarajevu biti postavljena montažna dvorana sa ledom u kojoj bi trebalo da bude održano takmičenje u brzom klizanju - rekao je Vuković.

S obzirom na to da su već realizovane investicije na Јahorini kada je u pitanju alpski dio programa, odnosno slalom i veleslalom, kaže Vuković, može se konstatovati da će, uz ovaj dio koji je večeras prihvatila Vlada Srpske, biti kompletirana sva četiri sportska borilišta kada je u pitanju Istočno Sarajevo.

- Ovo je važan događaj i moramo se svi okupiti oko ove olimpijade koja je važna za Istočno Sarajevo, Јahorinu, Republiku Srpsku i sve nas - poručio je Vuković.

On kaže da u narednom periodu treba da razgovaraju u vezi sa organizacionim budžetom, pri čemu bi Vlada Srpske trebalo da izdvoji 1,5 miliona KM za organizaciju EЈOF-a, te dodaje da i oko toga postoji načelan dogovor.

Vuković ističe da je današnji dan važan za Istočno Sarajevo, a posebno za opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo, jer će u tim lokalnim zajednicama biti održana većina takmičenja.

- EЈOF je za sve nas najpozitivnija stvar koja će se desiti u narednom periodu. To je šansa za ponovno vraćanje Јahorine, turizma i sporta na staze na kojima su nekada davno bili - istakao je Vuković.

Cvijanovićeva je večeras u Istočnom Sarajevu razgovarala sa predstavnicima lokalnih zajednica sa područja ovog grada i Olimpijskog centra "Јahorina" o predstojećim aktivnostima povodom organizovanja EЈOFa-a. Sastanku su prisustvovali i ministri finansija Zoran Tegeltija, porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović, trgovine i turizma Predrag Gluhaković, kao i predstavnici lokalnih zajednica sa područja grada i Olimpijskog centra "Јahorina".

Izvor: SRNA