latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:30 ⇒ 16/01/2018 | 07:58 | Autor: RTRS

Košarac: Krsmanović teorijama haosa šalje pogrešnu sliku o Srpskoj (VIDEO)

Uz plasiranje priče o paravojnim jedinicama, istovremeno se traži da Evropska unija uvede sankcije predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Najglasniji zagovornik je NDP-ov Zdravko Krsmanović, u istupima za federalne medije posljednjih dana. I dok u SNSD-u smatraju da je prizivanje intervencionizma strategija Saveza za promjene pred predstojeće izbore, analitičari poručuju da je riječ o još jednom udaru na Republiku Srpsku, i to od srpskih predstavnika u Sarajevu, instruisanih dijelom međunarodne zajednice.

Nekoliko dana nakon nastupa na BHT-u, u kojem je pozivao na smanjenje ovlašćenja entitetima i uvođenje sankcija predsjedniku Dodiku, potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović ponovio je to i u intervjuu za internet portal Vijesti.ba. Dodika je označio kao glavnog krivca na evropskom putu BiH, još jednom pozvavši Evropsku uniju da predsjedniku Srpske uvede sankcije.

- Miloradu Dodiku lično da, Srpskoj i bilo kome drugom ne. Mislite da to može biti odvojeno?! Apsolutno da. On je u ovom momentu diktator, šef režima i onaj ko je glavna smetnja na evropskom putu BiH - rekao je Krsmanović.

Međutim, politički analitičari smatraju da poziv na sankcije Dodiku ne može nikako biti u korist Srpske.

Cvijetin Milivojević, politički analitičar boji se da uvođenje sankcija lideru jedne države, ili u ovom slučaju entiteta, znači uvođenje sankcija građanima. Kaže da to tako počinje.

- Krsmanovićeva izjava još jedan je dokaz da su u Savezu za promjene za svoje partnere, pred predstojeće izbore, izabrali međunarodnu zajednicu i Tužilaštvo BiH - kaže član Predsjedništva SNSD-a, Staša Košarac.

Cilj je, ističe, da se teorijama haosa pošalje pogrešna slika o Srpskoj i prizove međunarodni intervencionizam, jer više nemaju podršku birača.

- Ovdje, isto tako treba reći, da je uvođenje sankcija EU potpuni besmisao onih, koji su očigledno atrofirali, jer su izdavali Srpsku prethodne tri godine.

Sličan je stav i analitičara DŽevada Galijaševića, koji smatara da su ovakvi pozivi iz redova Saveza za promjene usluga Bakiru Izetbegoviću, kako bi se prikrili problemi sa radikalnim islamizmom i BiH uvukla u NATO pakt.

Krsmanović je govorio i o formiranju grupa, kako je rekao, batinaša, kojima je cilj obračun sa političkim neistomišljenicima. Napravio je paralelu između Humanitarnog centra u Nišu sa najavama gradnje sličnog centra u Banjaluci, rekavši da se na taj način uvezuju ljudi iz kriminlanog miljea.

- Ono što je pravilo tenzije između Evropske unije i Srbije, Humanitarni centar u Nišu, ne treba po istoj matrici raditi i ovdje - istakao je Krsmanović.

Milivojević ističe da je simptomatično da se priča naslanja na tri matrice – riječ je o kriminlacima, kriminalcima koji su obučavani u Nišu i koje su obučavali Rusi.

On smatra da su ovakve izjave samo uvod u još jače pritiske na Srpsku, posebno imajući u vidu novu raspodjelu međunarodnih odnosa, i sve veći uticaj Rusije i Turske na ove prostore.