latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:21 ⇒ 16/01/2018 | 09:05 | Autor: RTRS

Akcioni plan: Rasterećenje privrede i bolji uslovi rada (VIDEO)

Rasterećenje privrede i bolji uslovi rada - to su ciljevi danas usvojenog Akcionog plana za realizaciju mjera Vlade za 2018. godinu.
Akcioni plan - Foto: RTRS
Akcioni planFoto: RTRS

Ovim je ispunjen uslov da se jednim akcionim planom obuhvate sve dogovorene i usvojene mjere, planirane različitim dokumentima, a zasnovane na Reformskoj agendi i Programu ekonomskih reformi 2018-2020.

Zasnovan na Reformskoj agendi, memorandumima o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godine sa poslodavcima i sindikatom i Pismu namjere sa MMF-om, Akcioni plan za realizaciju mjera Vlade za 2018. osiguraće da se ono što je stavljeno na papir i izvrši.

Iz Vlade ističu da je Vlada zadužila sva ministarstva i druge subjekte da se maksimalno angažuju na realizaciji mjera, u skladu sa definisanim rokovima što će, kvartalno, pratiti implementacioni odbori.

Poslodavci, Sindikat, Privredna komora - svi oni Vladi su dali sugestije za Akcioni plan. Postignutim su uglavnom zadovoljni. U Privrednoj komori kažu, najznačajnije je teško izdvojiti, ali su uspjeli u namjeri da ubrzaju rok za Zakon o porezu na dobit.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević kaže da je takođe Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza, koji je predviđen za kraj godine, da se usvoji u prvom kvartalu, kao što je Programom ekonomskih reformi predviđeno.

Između ostalog, do marta je prevdiđeno usvajanje podzakonskih akata za Zakon o poreskom sistemu, poravnjavanje potraživanja na osnovu indirektnih poreza, te analiza opravdanosti poreskih i neporeskih davanja. Do septembra slijedi i analiza plata radnika u obrazovanju i kulturi, te plan za njihovo izjednačavanje sa ostatkom javne uprave što će uz obećane izmene Zakona o radu obradovati Sindikat. Svoje zahtjeve prepoznali su i poslodavci.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske misli da će provođenje tog plana, ukoliko bude proveden, dovesti do poboljšanja uslova poslovanja u Srpskoj i razrješenja nekih dugogodišnjih problema.

Predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić navodi da ono čega se oni plaše, jeste da neće biti te dosljednosti u smislu da ono što se daje poslodavcima, da se to dijeli i radnicima, odnosno da svako rasterećenje rada se direktno očituje na plate radnika.

Akcioni plan važan je jer sadrži mjere čije bi izvršavanje značilo rasterećenje privrede i poboljšavanje uslova rada u Srpskoj. Njegova realizacija značiće podršku i privredi, ali i radnicima.