latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:03 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Restrukturisanjem ŽRS do smanjenja radnika (VIDEO)

U Željeznicama Srpske spremaju poziv radnicima za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

To je jedan od načina zbrinjavanja viška radnika proisteklog iz procesa restrukturisanja, s kojim su saglasni i sindikati. Na ovaj način nastoje da dobiju što povoljnije uslove.

Za dobrovoljno napuštanje Željeznica, radnici koji to budu željeli mogu da računaju na otpremninu od šest prosječnih plata i još toliko naknada za dobrovoljni odlazak. Zainteresovanih ima, tvrde u upravi, ali će ponuda najprije pred sindikalce i resorno ministarstvo.

Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS ističe da ukoliko bude dovoljno prijavljenih po principu dobrovoljnog odlaska iz firme, u tom slučaju nećemo primjenjivati otkaze po osnovu tehnološkog viška.

Za dobrovoljni odlazak zainteresovana je i Spomenka Marković. Kaže da joj je do penzije ostalo još sedam godina, ali da opet sve zavisi šta će preduzeće na kraju da im ponudi.

Markovićeva ističe da ima jako puno zainteresovanih za prijevremeni odlazak. To su navodi ona, uglavnom radnici iz sektora računovodstva, gdje je ranije procijenjeno da ih ima viška.

Prvi način zbrinjavanja viška zaposlenih je penzionisanje onih koji ispunjavaju uslove. Drugi je proglašavanje tehnološkog viška, koji se dijelom može izbjeći dobrovoljnim napuštanjem firme. O visini otpremnine sindikati bi ipak još da razmisle, a najradije bi da sprovedu model iz Srbije, gdje višku zaposlenih po godini staža pripada 250 evra.

Milijan Marković iz Sindikata željezničara rekao je da su oni dali još neke druge povoljnosti, a to je da ljudi mogu da se prijave na Biro i da im se isplaćuje naknada oko 50 odsto plate.

- To je daleko povoljnije nego kod nas. Mi žemo zato i dalje vršiti pritisak na Upravu - istakao je Marković.

U Željeznicama je trenutno zaposleno 2.759 radnika. Stupanjem na snagu izmjena Zakona o Željeznicama penzionisano je njih 205. Do kraja 2018. broj radnika trebalo bi da se smanji na 2.500, da bi konačan broj, po završetku procesa restrukturiranja iznosio 2.100 zaposlenih.