latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:50 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Demobilisani borac traži pomoć vlasti Srpske

Milovan Karakaš iz Dervente, koga je Kantonalni sud u Bihaću osudio na dvije i po godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sanskom Mostu 1992. godine, stupio je danas u protest na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci tražeći da mu pomognu vlasti Republike Srpske u rasvjetljavanju nepravde koja ga je zadesila.
Milovan Karakaš, štrajk - Foto: RTRS
Milovan Karakaš, štrajkFoto: RTRS

Karakaš je ponovio da je riječ o montiranom procesu i da su mu ugrožena osnovna ljudska prava - na odbranu, dostavu presude, pravo da se saslušaju njegovi svjedoci i da se sagleda stvarna istina u njegovom slučaju.

"Kao demobilisani borac Vojske Republike Srpske nemam svog advokata, zbog čega molim vlasti Republike Srpske da mi pomognu, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da se pokrene proces ponovnog suđenja u mom slučaju", rekao je Karakaš Srni.

Karakaš, koji protestuje preko puta Gradske uprave Banjaluka, kaže da ne traži nikakvu milostinju, već samo da mu vlasti Srpske pogognu da se sprovede zakon i obnovi sudski proces u kojem će, kako je istakao, dokazati svoju nevinost.

On dodaje da je kao dijabetičar iz zdravstvenih razloga bio prinuđen da prekine štrajk glađu započet u petak, 12. januara, u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Karakaša 19. maja 2017. godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora, stavljajući mu na teret ratni zločin nad civilima.

On je osuđen da je sa još trojicom Srba, navodno, fizički zlostavljao Zikriju Bahtića koji je pri tom zadobio mnogobrojne povrede zbog kojih nije mogao da hoda, niti da govori.

Izvor: SRNA