latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:29 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Hrvatski narodni savez podržava raspuštanje Parlamenta FBiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) neće se protiviti ukoliko predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odluči raspustiti Parlament FBiH
Parlament FBiH - Foto: RTRS
Parlament FBiHFoto: RTRS

Član predsjedništva HNS-a Mario Karamatić, kaže da u HNS-u smatraju da Čavara sam treba donijeti odluku o raspuštanju Parlamenta Federacije BiH ukoliko to želi, odnosno ukoliko smatra da će na taj način biti odblokirani procesi.

Predsjednik Parlamanta u FBiH za odluku o raspuštanju ovog entitetskog Parlamenta ne treba tražiti saglasnost potpredsjednika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, odnosna Milana Dunovića (DF) i Melike Mahmutbegović (SDA).

Opozicione stranke ranije su upozorile da u slučaju da dođe do "najcrnjeg scenarija", odnosno raspuštanja oba doma Parlamenta FBiH, sjednice domova ne bi se sazivale i organ zakonodavne vlasti bi postojao samo virtuelno.

Raspuštanje parlamenta sa stajališta izbornog zakonodavstva izazvalo bi institucionalnu krizu, zbog neodržavanja sjednica ovog parlamenta, do implementacije rezultata izbora 2018. godine jer ne postoji institut vanrednih izbora. Stranke okupljene oko HNS-a posebno su nezadovoljne nakon najave Željka Komšića da će se ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Izvor: Agencije