latinica  ћирилица
15/01/2018 |  07:41 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Vučić: Dodik na dobar način štiti Srpsku (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci, jer je trebalo da ide u Njujork zbog ranije zakazanih sastanaka sa međunarodnim predstavnicima u vezi sa Kosovom i Metohijom. Poručuje da voli i podržava Srpsku, ali poštuje i teritorijalni integritet BiH.
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic)Foto: RTRS

Vučić ističe da se kako kaže "ne trpa da štiti Republiku Srpsku jer je to posao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji to radi na dobar način i da je to njegova stvar".

"Ali da dozvolim da Republika Sroska bude bilo čija moneta za potkusurivanje i meta napada, to je u mom društvu i u mom prisustvu nemoguće", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Tomislava Nikolića da "od srca Republici Srpskoj želi nezavisnost", rekao je da zna da Nikolić to želi kao i 90 odsto Srba, ali napominje da oni koji vode državu ne smiju da se vode politikom želja".

"Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lijepa politika koja donosi glasove, ali ne mislim da je uvek direktno proporcionalna stepenu odgovornosti i ozbiljnosti", dodao je predsjednik Srbije. 

Kaže da podržava integritet BiH i smatra da bi bilo kakvi sukobi i ratovi mogli da unište Srbiju.

"Podržavamo Republiku Srpsku, volimo Republiku Srpsku ali podržavamo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", naglasio je Vučić.

Vučić je najavio krajem mjeseca sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Erdoganom, na kojem će jedna od tema biti i Bosna i Hercegovina. Najavio je i susret sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.