latinica  ћирилица
14/01/2018 |  17:28 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Srpski povratnici u Kantonu 10 mogu da se liječe u Srpskoj! (VIDEO)

Već gotovo mjesec dana srpski povratnici iz Federalnih opština Glamoč, Drvar i Grahovo, mogu da se liječe i u Republici Srpskoj, odluka je predsjednika Milorada Dodika.
Liječenje povratnika - Foto: RTRS
Liječenje povratnikaFoto: RTRS

Potpisan je protokol koji Srbima u Kantonu 10 omogućava liječenje u Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka i bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru. Do sada su to mogli samo u Livnu i Mostaru, jer im vlasti Kantona 10 nisu dozvoljavale pravo na izbor bolničkog liječenja.
Srpski povratnici u opštine Kantona 10 vezani su za Republiku Srpsku kako srcem,tako i rodbinski. Zbog toga, pravo izbora na specijalističke preglede i bolničko liječenje, od velikog im je značaja.

Liječenje u Republici Srpskoj, za povratničko stanovništvo smanjiće i dodatne troškove koje su do sada imali, jer nedostatak organizovanog prevoza do Livna i Mostara, za njih je predstavljo dodatni problem ,ali i trošak.

Pacijenti iz Drvara, Grahova i Glamoča, na određene specijalističke preglede i bolničko liječenje, već se upućuju u određene ustanove Republike Srpske.

Veliki problem za srpske povratnike, sada je riješen, stav je rukovodstva opštine u Drvaru.

- Vi i sami zanate da mi imamo više vjere i u Banjaluku i u ustanove u Republici Srpskoj nego u Kantonu 10 pogotovo u Mostaru gdje su često upućivani naši pacijnti, ističe Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar.

Rješavanjem ovog problema, opštinske vlasti nadaju se da će biti smanjen i odliv stanovništva, jer su Srbi iz Kantona 10 kažu, zbog svega bili primorani da se masovno prijavljuju u Republiku Srpsku, kako bi mogli da ostavare pravo na liječenje na teritoriji Srpske.