latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:04 | Autor: RTRS

Inicijativa da svaki grad i opština u Srbiji dobije ulicu "9. januar"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je povodom 9. januara - Dana Republike Srpske da jedna ulica u svakom gradu i opštini Srbije nosi naziv "9. januar" i poručio da će na taj način Srbija dati veliki doprinos sjećanju na dan kada je nastala Republika Srpska.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ocijenio da je "dan rođenja" Republike Srpske jedan je od prelomnih datuma u istoriji srpskog naroda a, kako je rekao, sigurno najvažniji datum za prekodrinske Srbe, saopšteno je iz ovog saveza.

"Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine kao izraz volje srpskog naroda da se suprotstavi velikobošnjačkoj politici Alije Izetbegovića čiji cilj je bio stvaranje unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci bili dominantni. Bošnjački političari i dalje pokušavaju da ukinu Dan Republike Srpske što je dio šire antisrpske kampanje i pokušaja da se ukine Republika Srpska", upozorio je Linta.

Prema njegovim riječima, ako bošnjački narod želi trajni mir, pomirenje i zajednički život sa srpskim narodom onda treba da artikuliše novu bošnjačku politiku koja će iskreno prihvatiti postojanje Republike Srpske i BiH kao složene, a ne unitarne države.

"Takođe, značajni element nove bošnjačke politike trebalo bi da bude odbijanje da se prizna lažna država Kosovo i da se pristupi bilo kom vojnom savezu odnosno vodi politika vojne neutralnosti", zaključio je Linta.

Izvor: Srna