latinica  ћирилица
09/01/2018 |  11:01 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Dodik: NATO baza u Brčkom bila bi okupacija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo kakva NATO baza u Brčkom predstavljala čin okupacije, da nije moguć Dejton dva, kao i da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Јi prošlost, jer je već razriješen dužnosti.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

Komentarišući medijske navode o bazi NATO-a u Brčkom, Dodik je naveo da ovoj teritoriji ne trebaju ničije baze, ni NATO-a, ni Rusije, te da ne vidi mogućnost da se formira takva baza bilo gdje bez saglasnosti Republike Srpske i ljudi u zajedničkim organima BiH.

On je istakao da je Republika Srpska izglasala u parlamentu vojnu neutralnost, slijedeći ono što je Srbija odavno učinila, te da Srpska želi da razvija vojnu neutralnost kao poziv za mir, a ne za bilo kakve konstelacije ili sukobe na ovom prostoru.

"Mi ne možemo prihvatiti da granica između BiH i Srbije bude granica vojnog saveza. Mi želimo jedinstvo sa Srbijom u tom pogledu. To je naše istorijsko pravo i mi ćemo se boriti za afirmaciju tog prava", istakao je Dodik.

Komentarišući medijske spekulacije da će za novog ambasadora SAD u Sarajevu biti izabran Јi, Dodik je rekao da je taj američki funkcioner u prošli petak zvanično razriješen dužnosti, što će biti objavljeno 12. januara, te da je nebitno gdje će biti ambasador.

"On je malo pokušao da bude veći igrač, nego što mu pripada. U svakom slučaju, on je prošao. Gdje će on biti ambasador, to je nebitno. Može da bude i u Sarajevu", naveo je Dodik za TV "Pink".

Dodik je ocijenio da je politika bivše američke administracije bila loša i neprijateljska prema Republici Srpskoj, koja je odbila da se povinuje njihovim političkim projekcijama u BiH, zbog čega su mu i uveli sankcije.

Izvor: SRNA