latinica  ћирилица
20/12/2017 |  12:31 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Nove muke za neslavno drvo: "Šugavko" završio na sudu

Slučaj neugledne rimske novogodišnje jelke dobiće sudski epilog jer je koordinacija udruženja za zaštitu potrošača od suda za javnu potrošnju zatražila istragu o mogućem rasipanju gradskog novca na božićnu dekoraciju koja je razočarala Rimljane.
Božićno drvce u Rimu (Foto: faH) -
Božićno drvce u Rimu (Foto: faH)

Sporna 21 metar visoka jelka, dovezena u Rim s Dolomita, izazvala je talas kritika među stanovništvom, naročito zbog blještavih, raskošnih jelki koje su postavljene u Milanu, vječitom suparniku Vječnom Gradu.

Udruženja traže pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li je nabavkom ovog drveta nanesena šteta javnom budžetu, odnosno da li je novac utrošen na štetu drugih usluga i potreba javnosti.

Rimska jelka navodno je bez javnog konkursa kupljena za 48.000 evra, što je skoro triput više u odnosu na prošlu godinu, tvrde rimski građanski aktivisti.

Udruženja potrošača su osim istrage zatražila i uklanjanje "očigledno mrtve jelke koja predstavlja sramotan prizor za građane i turiste" s trga u centru Rima.

Gradsku novogodišnju jelku, postavljenu na rimskom Trgu Venecija, Rimljani upoređuju sa četkom za čišćenje toaleta, pa su je stoga nazvali "Šugavko".

"Šugavko", koji već ima svoj nalog na Tviteru, predmet je brojnih sprdnji na društvenim mrežama. "Imam više pratitelja nego grančica", samo su neki od tvitova kojima se ismijava ovo drvo.

Izvor: Hina