latinica  ћирилица
16/12/2017 |  14:47 ⇒ 15:06 | Autor: RTRS

"Ne damo da nam globalizam truje djecu i dušu!"

Književnici i pjesnici Boro Kapetanović i Јovo Čulić kažu da pišu knjige i poeziju za djecu kako bi ih što više odvojili od društvenih mreža i vratili u stvarni svijet drugarstva, jer ne žele da globalisti truju ni njih, ni njihovu dušu.
Književnici Јovo Čulić i Boro Kapetanović - Foto: SRNA
Književnici Јovo Čulić i Boro KapetanovićFoto: SRNA

Kapetanović i Čulić su dobitnici plakete "Blagodarnica" na 16. Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade "Ala je lep ovaj svet – Јovan Јovanović Zmaj", koji je organizovao Forum teatar iz Istočnog Sarajeva, i koji ovu prestižnu nagradu dodjeljuje za doprinos i razvoj pisane riječi, pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj.

- Јa nisam klasičan pjesnik za djecu. Književnost za djecu je nešto što je na neki način, s moje strane bilo, maltene, upad, jer sam se čitav život trudio da pišem ozbiljnu poeziju, i onda mi se slučajno desila knjiga "Nisu laste budalaste`" - priča Kapetanović.

To je, ističe on, bila njegova prva knjiga za djecu, ali kada je vidio kako djeca reaguju na pjesme, kako ih prihvataju, nastavio je da piše i svoju klasičnu kljiževnost, ali je postao i uljez u svijet dječije poezije, tako da se dogodila i druga knjiga "Dva čička i jedna čička", koja je objavljena prošle godine i za koju je nagrađen književnom nagradom "Stanko Rakita".

Kapetanović je izrazio veliko i iskreno zadovoljstvo što se i ove godine obreo na Festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

- U posljednjih sedam-osam godina na ovoj divnoj manifestaciji uvijek se pojavi nešto novo, nešto što me iznenadi. Mi, naravno, dolazimo i na Pale na "Dane Duška Trifunovića", na Han Pijesak da se prisjetimo Branka Čučka. Mi smo ljudi koji u ovom kraju, očigledno, nalazimo svoje sabesjednike, ovdje smo nekako najobjedinjeniji na cijelom srpskom prostoru, ovdje na Romaniji, u Istočnom Sarajevu - naglašava Kapetanović.

On kaže da je veoma srećan kad djecu putem svojih pjesama, bar na kratko odvoji od društvenih mreža, od interneta, kada ih uvede u situaciju stvarnog svijeta, svijeta drugarstva, i kad oni vide da riječ uživo zvuči malo drugačije nego kad je čuju na ekranu.

Prema njegovim riječima, dječiji osmijesi i njihovo oduševljenje najbolja su "povratna informacija za pjesnike na licu mjesta", kojima je to dodatna inspiracija.

"I pjesnik uživo mnogo je drugačiji nego onaj koji se djeci servira putem raznih medija, koji nam i onako otrovaše ovo malo čiste djece, najčistije djece na Balkanu. Smatram da su djeca u Republici Srpskoj još daleko najzdravija od sve djece na ovim prostorima. Nažalost, zapadni moćnici i globalisti sve čine da nam i ovo malo duše uzmu i da i mi gledamo na svijet kao mašine, roboti, zombiji...", upozorava Kapetanović.

Ovaj profesionalni pisac koji živi i radi u Banjaluci rođen je 1953. godine u Gornjem Sokolovu, zaseoku Kapetanovići, opština Ključ. Pisao je i piše poeziju, prozu, ljubavnu liriku rugalice i poezije u prozi, ljubavnu poeziju i erotske rugalice, pjesme za djecu, patriotsku poeziju, a poezija mu je uvrštena u mnogobrojne panorame, izbore i antologije poezije. Kapetanović je za svoje književno stvaralaštvo dobio brojna priznanja i književne nagrade, a svojim karakterističnim scenskim nastupom i danas oduševljava i razgaljuje istinske ljubitelje poezije, na brojnim književnim večerima.

Ni njegov kolega i prijatelj Јovo Čulić nije krio zadovoljstvo što je bio, ne samo učesnik 16. Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade "Ala je lep ovaj svet – Јovan Јovanović Zmaj", nego i dobitnik plakete "Blagodarnica".

- Ovaj festival prešao je 16 velikih koraka, koraka od sedam milja, i ja dobro znam da sve ovo nije uopšte lako organizovati, zbog čega upućujem iskrene čestitke za rad i trud organizatoru Forum teatru - rekao je Čulić.

On ocjenjuje da ova manifestacija ima izuzetan cilj, a to je da se "mladim poetama i poetesama da vjetar u leđa".

- Ovo je za njih kao neki mali poligon sa kojeg oni uzlijeću kao mladi ptići, a mi starije kolege smo tu da im damo podršku i da ih ohrabrimo. Ovaj festival je poseban, jer prepoznaje kreativnost naše djece i daje im snagu za njihov stvaralački rad - navodi Čulić.

I on, kao i Kapetanović, smatra da djecu treba što češće odvajati od interneta.

- I veliki broj pristiglih dječijih književnih radova na ovaj festival nam govori da internet još uvijek nije pobijedio knjigu. Ipak, pobijedila je pisana riječ i normalna komunikacija među ljudima i djecom - zaključuje ovaj dječiji pjesnik.

Čulić je objavio pet knjiga, a šesta knjiga za djecu je u pripremi i zvaće se "Zadnja pošta Madagaskar". Ilustrovaće je poznati karikaturista iz Niša Saša Dimitrijević.

Čulić je rođen 1967. godine u Glamoču, a školovanje, nakon rodnog grada, nastavio je u Beogradu i Novom Sadu, gdje je stekao zvanje strukovnog inžinjera elektrotehnike i računarstva. Piše i objavljuje aforizme, kratke priče, seriozne pjesme i pjesme za djecu. Član je Udruženja književnika Republike Srpske, dobitnik je mnogih književnih nagrada, a neka njegova djela prevođena su na engleski i ruski jezik.

Izvor: SRNA