latinica  ћирилица
03/12/2017 |  13:12 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Veliki značaj Višnjića u srpskom kulturnom nasljeđu (VIDEO)

Filip Višnjić veličanstveno je naše raskršće između narodne poezije i pisane književnosti – istaknuto je na naučnom skupu "Filip Višnjić - pjesnik i besjednik" koji je održan danas u Andrićgradu. Skup je organizovan povodom obilježavanja 250 godina od rođenja "srpskog Homera".
Andrićgrad- skup o Filipu Višnjiću - Foto: SRNA
Andrićgrad- skup o Filipu VišnjićuFoto: SRNA

Pjevač pjesama koje je naslijedio od svojih prethodnika, ali i pjesnik koji je pjevao o savremenim događajima Prvog srpskog ustanka u kojem je, iako slijep, bio na drinskom ratištu i osjećao šta se zbiva među ustanicima – stvaralaštvo Filipa Višnjića ima ogroman značaj u srpskom kulturnom nasljeđu.

"On je naše veličanstveno raskršće između usmene poezije, te bezimene koju je stvarao narod i sljedeći korak je Njegoš, on je nagovijestio dolazak Njegoša. On je naše veliko raskršće između narodne i pisane ili te tzv. autorske književnosti", istakao je potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Ljubomir Zuković.

Višnjić kao izuzetan stvaralac, kako je istaknuto, zadužio je i srpsku hroniku i istoriju.

"Značajne pjesme o Baji Pivljaninu, o Karađorđu, Prvom srpskom ustanku, Marku Kraljeviću, o Svetom Savi sa hagiografskim elemntima zapravo pokazuju koliko je duboko zašao predstavljajući srpsku tradiciju i koliko je značajan za naše kulturno nasljeđe", naglasila je rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš.

A šta je to mitološko, a šta hrišćansko nasljeđe u njegovom pjevanju - bila je samo jedna od tema današnjeg skupa na kojem je ukazano da je u ovim vremenima potrebno i jedno novo čitanje kako bi se probalo otkriti nešto o čemu nije pisano.

"To pokazuje da je naša epska poezija veoma stara i da se prije svega naslanja na taj mitološki nanos, što govori o tome da smo star narod", rekla je profesor Filozozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini Valentina Pitulić.

Akademici i profesori okupljeni u Andrićgradu fokus su stavili i na Filipa Višnjića kao epskog besjednika, njegove ključne riječi i pjesme o dvobojima, te paralelu Višnjić i Biblija.