latinica  ћирилица
03/12/2017 |  10:27 ⇒ 10:44 | Autor: RTRS

Snijeg oštetio dalekovode u Foči, Trebinje bez vode

Vlažan i težak snijeg, koji na području opštine Foča intenzivno pada od prošle noći, uzrokovao je veliki broj kvarova na elektro-mreži i donio teškoće vozačima.
Dalekovod - Foto: SRNA
DalekovodFoto: SRNA

U prekidu je više dalekovoda koji strujom snabdijevaju seoska područja.

Bez električne energije su Zavait, Miljevina, Zubovići, Osijek, Brod, Trnovače, Zakmur, Kuta, Štović, Slatina, rečeno je Srni u fočanskoj Elektrodistribuciji.

Radnici ovog preduzeća su na terenu i ulažu maksimalne napore da, po veoma teškim uslovima, otklone brojne kvarove.

Svi magistralni i regionalni putevi na području opštine Foča su prohodni, ali se saobraćaj odvija izuzetno otežano, rečeno je u Policijskoj upravi Foča.

Posebno teška situacija je preko planinskog prevoja Rogoj i na lokalitetu Tuhalji, na putu prema Sarajevu, te na prevojima Prijeđel i Čemerno, na putu Foča-Gacko.

Na ovim dionicama, kolovoz je sužen, ali nije bilo zastoja niti saobraćajnih nezgoda, a iz policije upozoravaju vozače da voze makimalno oprezno i da na put ne kreću bez prijeke potrebe. Sve raspoložive ekipe Srbinjeputeva su na terenu, čiste snijeg i posipaju kolovz abrazivnim materijalom.

U Foči je, na gradskom području, palo desetak centimetara snijega, a u višim predjelima oko 40 centimetara.

Trebinje i danas bez vode

Veći dio Trebinja i danas je bez vode zbog pucanja cijevi na glavnom transportnom cjevovodu. U trebinjskom Vodovodu kažu da je cijev pukla jutros u blizini brane Gorica i da su ekipe na terenu.

Ovo je treći put u posljednjih petnaestak dana da Trebinje ostaje bez vode usljed pucanja cijevi.

Zbog jakog nevremena koje je Trebinje zahvatilo tokom noći bez struje je nakratko ostao veći broj naselja. Snabdijevanje strujom je normalizovano, osim u pojedinim selima Trebinjske šume, Petrovog polja i Zubaca.

U Hercegovina putevima su potvrdili da se zbog odrona na putu Bileća – Nikšić u mjestu Vlahinja prema graničnom prelazu Deleuša saobraćaj jutros odvija jednom kolovoznom trakom. Ekipe ovog preduzeća su na terenu i uklanjaju odron.

Na području Gacka pada snijeg većim intezitetom zbog čega je saobraćaj usporen.

U Trebinju je u protekla 24 časa palo 37 litara kiše, u Bileći 34, a visina snijega u Nevesinju je 16, a u Gacku 30 centimetara.

Izvor: SRNA