latinica  ћирилица
02/12/2017 |  14:47 ⇒ 03/12/2017 | 08:00 | Autor: RTRS

Reagovanja na Izetbegovićeva finansiranja bošnjačkih udruženja

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić pozvao je nadležne organe da ispitaju zakonitost postupaka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je iz budžetske rezerve plaćao odlazak članova bošnjačkih udruženja u Hag na izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, što je iskorišteno za antisrpsku propagandu.
Srpska udruženja - Foto: RTRS
Srpska udruženjaFoto: RTRS

- Tražimo da se to hitno ispita, odnosno da Vlada Srpske prekine sa davanjima u taj fond koji koristi Izetbegović - rekao je Dukić Srni.

On je ocijenio da su ovakvi Izetbegovićevi postupci za svaku osudu.

- Takve zloupotrebe položaja i sredstava se ne dešavaju prvi put, jer se čini da su "Majke Srebrenice" i njihova udruženja više u Haškom sudu nego oni koji su tamo zatvoreni. Non-stop su tamo i mi se pitamo u Srpskoj šta to rade i ko ih finansira? Eto vidite ko ih finansira, i to iz budžeta u koji je sredstva davala i Srpska - rekao je Dukić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović pita zašto je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dozvolio Bakiru Izetbegoviću da iz budžetske rezerve te institucije plaća odlazak članova bošnjačkih udruženja u Hag na izricanje presude generalu Ratku Mladiću, što je iskorišteno za antisrpsku propagandu.

"Osuđujem trošenje sredstava za takve neplanirane namjene i čudim se da nema mehanizma međusobne kontrole tog novca od svih članova Predsjedništva. To nije prvi put Izetbegoviću i, koliko se sjećam, ranije je finansirao i neki pamflet čiji je sadržaj bio protiv interesa Srba i Srpske", rekao je Mitrović Srni.

On je upitao zašto Ivanić onda nije finansirao odlazak 35 predstavnika srpskih udruženja na izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske.

"Odlazak srpskih udruženja finansirala je Vlada Srpske, a pomenute malverzacije sa sredstvima Predsjedništva su novi dokaz da BiH ne funkcioniše. Politički predstavnici Srpske na nivou BiH trebalo bi da nadziru trošenje tih sredstava i barem onog novca koji Republika Srpska daje za funkcionisanje institucija BiH", rekao je Mitrović.

On je rekao da sa nivoa BiH ne treba finansirati ono što služi za negativnu propagandu i "olajavanje" Srba.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović platio je iz budžetske rezerve odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude generalu Ratku Mladiću, objavio je današnji Glas Srpske.

Izvor: SRNA