latinica  ћирилица
08/11/2017 |  08:46 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Tramp doputovao u Kinu, glavna tema Sjeverna Koreja

Predsednik SAD Donald Tramp doputovao je u Kinu, otpočinjući trodnevnu posjetu toj zemlji. Visoki zvaničnik Bijele kuće izjavio je da će Tramp tražiti da Peking prekine finansijske veze sa Pjongjangom i da podrži sankcije UN protiv Sjeverne Koreje.
Si Đinping i Donald Tramp - Foto: Beta/AP
Si Đinping i Donald TrampFoto: Beta/AP

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov domaćin, kineski predsjednik Si Đinping, obišli su danas sa suprugama Zabranjeni grad u centru Pekinga, na početku posjete američkog predsjednika Kini.

Kineski predsjednik je priredio veličanstven doček svom američkom kolegi koji je danas stigao u Peking iz Јužne Koreje.

Prije obilaska, Zabranjenog grada dvojica predsjednika su popili čaj.

Zabranjeni grad iz 15. vijeka bio je carska rezidencija tokom više dinastija. Kompleks Zabranjenog grada obično je pun turista, ali je za današnju Trampovu posjetu bio prazan. Tramp, Si i njihove supruge prošetali su se kroz veliko i pusto dvorište.

Američki predsjednik nalazi se na azijskoj turneji u okviru koje je već posjetio Јapan i Јužnu Koreju a u svim razgovorima jedna od glavnih tema je Sjeverna Koreja i njeni nuklearni programi.

Kina u potpunosti sprovodi rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i ispitaće da li postoje aktivnosti koje su u suprotnosti sa rezolucijama, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol Ministarstva Hua Čunjing je na konferenciji za novinare u Pekingu izjavila da Kina podržava rješavanje nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje kroz razgovore.

Viši zvaničnik Bijele kuće je ranije danas izjavio da će predsjednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom zahtijevati od Kine da prekine finansijske veze sa Sjevernom Korejom i da se ponaša u skladu sa sankcijama UN. 

Izvor:Agencije