latinica  ћирилица
13/10/2017 |  22:32 | Autor: RTRS

Šamac: Otvorena "Šamačka kulturna jesen"

U Šamcu je večeras, nakon tri godine pauze, otvorena manifestacija "Šamačka kulturna jesen" koja će trajati do 26. oktobra.
Šamac: "Šumarska kulturna jesen" - Foto: SRNA
Šamac: "Šumarska kulturna jesen"Foto: SRNA

Manifestaciju je u Galeriji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" otvorila predsjednik Skupštine opštine Nikolina Škrbić, koja je naglasila da je "Prosvjeta" stub kulture u Šamcu.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Dušan Јovanović izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je to društvo ponovo organizovalo "Šamačku kulturnu jesen", ističući da ne bi uspjeli bez pomoći opštine Šamac, koja je generalni sponzor manifestacije.

Prema njegovim riječima, prethodnica ove manifestacije bilo je druženje šest likovnih stvaralaca iz Šamca, Doboja i Brčkog tokom kojeg je nastalo 17 umjetničkih slika, pa je večeras otvorena i izložba slika koja će trajati do 8. novembra.

Јovanović je najavio da će u okviru 16. "Šamačke kulturne jeseni" biti održano predavanje profesora Miloša Kovačevića o temi "Srpski jezik i ćirilica", studenti četvrte godine Akademije umjetnosti Banjaluka gostovaće sa predstavom Elene Trepetove Kostić "Umjetnost imitacije", a nastupiće i Etno-grupa "Iva".

"Umjesto konkursa za kratku priču koji ove godine nismo raspisali imamo predstavljanje časopisa `Nova zora` i promociju knjige `Polje čitanja` autora Simeuna Simića, čime i završavamo manifestaciju", rekao je Јovnović.

Izvor: SRNA