latinica  ћирилица
13/10/2017 |  21:36 | Autor: RTRS

Kovačević: Andrić ispisao DNK balkanskih naroda

Akademik Dušan Kovačević rekao je večeras u Beogradu na svečanoj akademiji povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, da u kratkim i ljekovitim zapisima o ljudskoj prolaznosti, u "Znakovima pored puta", ovaj veliki srpski pisac ispisuje DNK balkanskih naroda.
Beograd: Svečana akademija - Foto: SRNA
Beograd: Svečana akademijaFoto: SRNA

- Andrić je dao najsažetiju i najtačniju "dijagnozu" zemlje na kojoj se rađamo, živimo ili životarimo, ako smo imali sreće da ne stradamo u silnim ratovima - rekao je Kovačević na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

On kaže da je prošlo 125 godina od rođenja pisca "biografija naših predaka, nas i naših potomaka koji će se prepoznati u knjigama napisanim davno prije njihovog rođenja".

- I ako je neko zažalio što nije ništa napisao o svom životu, ne mora previše brinuti - svi naši životi, sve naše sudbine i naše nade izneverene ispisane su u knjigama Ive Andrića - istakao je Kovačević.

Predsjednik SANU akademik Vladimir Kostić istakao je da je Akademija ponosna na to što je Andrić postao njen član prije 91 godinu.

- Danas obilježavamo 125 godina od njegovog rođenja, sa poštovanjem i osjećajem zadovoljstva što smo ga imali i imamo u ovoj sredini, na Akademiji, u ovom gradu, u ovoj zemlji, koje je volio i smatrao svojim, ne ometajući nikoga da u njegovim redovima nalazi i svoje, posebne pouke, jer nam ne pada na pamet da tvrdimo da on, kao ustalom ni Vuk, Njegoš i neka druga velika imena koje danas nepravedno izostavljam, pripadaju samo nama - rekao je Kostić.

Akademik Miro Vuksanović rekao je da je Ivo Andrić jedinstven u srpskoj književnosti i pojam kako se na jednostavan način postiže savršenstvo, pjesnik koji je uspostavio umjetničke mostove između strana svijeta, čovjeka i čovjeka, prošlosti i našeg vremena.

- O Andriću se govori kako ne bi smjelo da se govori iako nekad biva kriv bez krivice, što i jeste osobina velikih ljudi, jer mali čovjek hoće velikog da umanji, jer mu se tako čini da će postati veći - rekao je Vuksanović.

On je istakao da je Andrić stvarao na srpskom jeziku, čime pripada srpskoj književnosti i ukazao da činjenica da se njegova djela svake godine objavljuju u Srbiji i u svijetu znači da je Andrić naš savremenik, da je tražen pisac, da je njegov kvalitet nesporan.

- Samo u ovoj godini izaći će 55 naslova na srpskom i još petnaestak jezika u dvadesetak zemalja svijeta - rekao je akademik Vuksanović.

Akademik Matija Bećković rekao je da ne bi bilo pogrešno reći da su roditelji Ive Andrića - Njegoš, Vuk Karadžić, srpska narodna poezija i srpski jezik, ali da je Andrić bio "sam sebi predak".

- Ivo Andrić jedva da je negdje spomenuo svog oca i majku, tako da je on sam sebi bio i otac i majka. Za njega se jedino ne može reći da nije birao narod u kome će se roditi, ni jezik koji će govoriti i pisati. To je on sve odlučio sam - kaže Bećković.

On je podsjetio na to da je Andrić izabran u SANU kada je imao 34 godine, a predložili su ga Bogdan Popović i Slobodan Јovanović.

Na svečanoj akademiji prikazani su i filmski snimci na kojima Andrić čita odlomke iz svojih djela, a dramski umjetnici Nebojša Dugalić, Milan Mihailović i Petar Mihailović čitali su odlomke iz djela nobelovca.

Izvor: SRNA