latinica  ћирилица
13/10/2017 |  17:09 ⇒ 14/10/2017 | 09:37 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Vašingtonu sa kongresmenima u Predstavničkom domu SAD (FOTO)

U okviru posjete Vašingtonu, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je, u odvojenim susretima, s kongresmenima u Predstavničkom domu SAD Albiom Siresom i Vilom Herdom.
Željka Cvijanović u Vašingtonu - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u VašingtonuFoto: RTRS

Tokom sastanaka razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH, i regionu Zapadnog Balkana, a predsjednica Vlade je naglasila da je važno da se u neposrednim kontaktima s predstavnicima Američkog kongresa istakne položaj i uloga Republike Srpske, kao potvrda njenog političkog i ustavnog pozicioniranja u okviru BiH.

Tokom sastanaka razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH i na zapadnom Balkanu, te o mogućnostima za unapređenje saradnje zemalja zapadnog Balkana, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Cvijanovićeva je istakla da će Vlada Srpske nastaviti da jača institucionalne okvire, uz opredjeljenje za konstruktivnu politiku regionalne saradnje.

Govoreći o procesu pristupanja Evropskoj uniji, Cvijanovićeva je ponovila stratešku opredijeljenost Srpske ka evropskim integracijama, dodajući da proces pridruživanja EU zahtijeva posvećenost i koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Najveća pažnja tokom razgovora je posvećena bezbjednosnim izazovima u regionu Zapadnog Balkana.

Premijerka Srpske juče je u Vašingtonu razgovarala sa direktorom za međunarodne odnose u Američkom jevrejskom komitetu Endruom Bejkerom i direktoricom za politička pitanja u ovoj organizaciji DŽuli Rajman.