latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:28 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

UKC Srpske sposoban za najsloženije interventne procedure (VIDEO)

Izvođenjem jedne od najkompleksnijih interventnih procedura na koronarnim krvnim sudovima u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske pokazuje se da ova zdravstvena ustanova ima kapacitet da odgovori svim zahtjevima koje postavlja moderna medicina, izjavio je danas pomoćnik direktora UKC-a za ljudske resurse Zoran Mavija.
UKC Banja Luka - Foto: SRNA
UKC Banja LukaFoto: SRNA

- Ovim su naši pacijenti dobili najkvalitetniju zdravstvenu uslugu koja postoji u svijetu - rekao je Mavija, dodajući da UKC nastavlja sa uvođenjem novih dijagnostičkih procedura.

Šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC-a Saša Lončar naveo je da je riječ o dvije metode.

- Јednom metodom se provjerava šta se dešava iznutra sa krvnim sudovima, odnosno vrši ultrazvuk krvnih sudova srca. Drugom metodom se provjera koji krvni sud treba stentovati, budući da u masi slučajeva postoje situacije gdje se misli da treba ugraditi stent, a u stvari može se ići samo terapijom. Ta metoda ne samo da je korisna za pacijenta, već je i ekonomski isplativa - naveo je Lončar.

On je izrazio nadu da će u UKC-u ove dvije metode postati rutinske, te naglasio da ta zdravstvena ustanova jedina primjenjuje ovakve procedure u BiH.

Lončar je dodao da su te procedure bile primijenjene na 14 pacijenata u toku ove godine, a da su danas izvršene na tri pacijenta.

Predavač na londonskom Imperijal koledžu Rikardo Petrako, koji je danas prisustvovao primjeni ovih procedura, rekao je da je došao u Banjaluku radi razmjene iskustava u vezi sa metodama koje se koriste u kardiologiji.

Zamjenik direktora UKC-a Nenad Stevandić rekao je da, ne računajući Sloveniju, UKC Srpske prednjači u ovome na Balkanu, te ujedno izrazio nadu da ovakav primjer neće biti usamljen.

Izvor: SRNA