latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:16 | Autor: RTRS

U naredna dva dana razgovor Vučića i Čovića o granici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se sutra ili u nedjelju, 15. oktobra, sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem sa kojim će razgovarati o pitanju granica dvije zemlje.
Vučić i Čović - Foto: TANЈUG
Vučić i ČovićFoto: TANЈUG

Vučić je rekao da postoje "neka pitanja u vezi sa granicom Srbije i BiH koja se moraju razriješiti" i dodao da se "tom problemu pristupilo odvažno i na odgovoran način".

Obraćajući se na 7. Beogradskom bezbjednosnom forumu, Vučić je rekao da je razgovarao sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem o trasama za put Beograd-Sarajevo.

Vučić kaže da je predložio druge trase auto-puta, ali da je Srbija morala prihvatiti ono što je predložila BiH, javili su beogradski mediji.

"Važno je da se Srbija poveže sa BiH, pa i na ovaj način na koji oni žele", rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru sa Izetbegovićem bilo riječi i o pitanju granica Srbije i BiH.

On je ponovio da će Srbija uvijek podržati teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske.

"Niko ne može da prebaci Srbiji nijednu reč po tom pitanju. Očekujemo to i od naših suseda", rekao je Vučić.

On je istakao da region treba da radi na dva paralelna procesa, od kojih je jedan politički. "Treba da rešimo probleme iz prošlosti ili, ako ne možemo da ih rešimo sve, bar da probamo da očuvamo mir i rešavamo jedno po jedno", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije dodaje da je drugi paralelni proces podsticanje ekonomskih veza, trgovinske razmjene, privlačenje više investitora i stvaranje boljeg tržišta.

Navodeći da mnoge nestabilnosti počinju upravo na Balkanu i da vremena nisu laka, Vučić je apelovao da Balkan ne zaborave, jer "mnogo toga počinje u regionu i nije sve završeno".

U izjavi novinarima nakon obraćanja na Beogradskom bezbjednosnom forumu, Vučić je rekao da je politika Srbije politika neutralnosti, evropskog puta, ali i bliskog prijateljstva sa Rusijom, Kinom, SAD, Turskom i svima drugima.

Komentarišući izjavu ukrajinskog ambasadora u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča da je Ukrajina obavijestila nadležne službe u Srbiji da 300 državljana Srbije ratuje na strani Rusije, ali da nije dobila nikakav odgovor, Vučić je rekao da ga iznenađuje način na koji je diplomata Ukrajine pokrenuo to pitanje.

Vučić je podsjetio da je Srbija donijela pravosnažne presude protiv lica koja učestvuju na stranim ratištima bez dozvole države, te da nijedan građanin Srbije nema dozvolu države da učestvuje u sukobima u Donbasu, na Krimu ili nekom drugom dijelu koji se tiče sukoba Rusije i Ukrajine.

Izvor: SRNA