latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:40 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

U Trebinju posthumno odlikovano 13 porodica poginulih boraca (VIDEO)

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je danas u Trebinju posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske, odlikovanih na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske.
Trebinje - odlikovanja - Foto: RTRS
Trebinje - odlikovanjaFoto: RTRS

Ovo je simboličan čin zahvalnosti i najvećeg poštovanja i priznanja predsjednika Milorada Dodika i svih građana Srpske i njenih institucija za doprinos koji su poginuli borci dali svojom žrtvom -poručio je u Trebinju izaslanik predsjednika i generalni sekretar Službe predsjednika, Siniša Karan, tokom uručenja posthumnih odlikovanja za 11 poginulih boraca Vojske RS iz Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja.

Nikola Kokić, sin poginulog borca koji je danas odlikovan ističe da je ponosan na svog oca koji je svoj život ugradio u temelje Republike Srpske. Dodaje da je ovaj oreden znak da nisu zaboravljeni, što im, kako kaže, puno znači.

Naša je dužnost ne samo da ih se sjećamo nego i obaveza da nastavimo da gradimo njihov svijetli cilj prema kome su stremili - život u slobodi, dostojanstvu i miru. Njihova djela su vodilja svih naših generacija, posebno mladih - poručio je izaslanik predsjednika Srpske.

Podsjećajući na posljednju sramnu odluku Tužilaštva BiH, Karan je istakao da je ovo vrijeme kada moramo stalno i iznova ponavljati da su Republika Srpska, vojska i njen narod vodili oslobodilački, odbrambeni, građanski rat i da su branili porodice, svoja ognjišta i svoju slobodu.

gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da nema sumnje da je ovim medaljama zasluga za narod predsjednik Republike Srpske pokazao koliko cijeni podvige hercegovačkih boraca čija su imena odavno uklesana na oltaru slobode.

"Današnja odlikovanja neće, kako dolikuje, pasti na junačke grudi, nego će bljesnuti u našim dušama i podsjetiti nas na veliki dug koga nosimo sa sobom od 1991. godine. Svi smo toga duga svjesni i on nas tjera na preispitivanje i na stalno postavljanje pitanja – da li smo dostojni žrtve naših najboljih sinova i da li činimo sve da njihovu žrtvu ugradimo u projekte društvene obnove koja će donijeti boljitak porodicama poginulih boraca kao i svoj djeci istočne Hercegovine i Srpske", rekao je Petrović.

Od 2012. godine posthumno su odlikovana 1.564 poginula borca Vojske Republike Srspke.