latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:55 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Košarac: U institucijama Srpske definisati model djelovanja

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da u institucijama Republike Srpske treba definisati budući model djelovanja s obzirom na dugogodišnje nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, a da je dodatnu potrebu za tim pokazala oslobađajuća presuda Naseru Oriću.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Republika Srpska je naša obaveza i treba za sve nas da bude mjesto okupljanja, mjesto gdje će se na demokratski način naći model rješenja mnogih problema", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da se, kada je SNSD bio vlast na nivou BiH, nikada nije desilo da bude usvojen izvještaj o radu Tužilaštva BiH. "Ove godine on je usvojen jer su poslanici SDS-a u drugom krugu glasanja bili uzdržani", rekao je Košarac.

On je dodao da je SNSD otvorio pitanje organizacije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"SDS, NDP i PDP su nedostojanstveno i na licemjeran način u stranim ambasadama pokušavali da izvrše dodatni pritisak da se referendum ne bi desio, govoreći da nema podrške svih za njegovu organizaciju", naglasio je Košarac.

On je istakao da je bio odgovoran poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da svi moraju biti jedinstveni po tom pitanju.

"Da je kojim slučajem /predsjedavajući Savjeta ministara/ Denis Zvizdić i /lider SDA/ Bakir Izetbegović pozvao Savez za promjene ili `savez za primjenu Bakirove politike`, uvjeren sam da bi bili na sastanku", ističe Košarac.

On je napomenuo da su predstavnici Saveza za promjene juče bili na sastanku sa Zvizdićem, iako se zna kakve su njegove politike prema Republici Srpskoj.

"Mislim da je to njihov loš izbor i da otvoreno pokazuju političko savezništvo sa SDA", ocijenio je on.

Košarac je napomenuo da je na narednoj sjednici Narodne skupštine tačka dnevnog reda Rezolucija o vojnoj neutralnosti. "Vidjećemo da li smiju biti vidljivi u procesu donošenja te rezolucije zbog obaveza prema svojim koalicionim parterima iz Federacije BiH", rekao je Košarac.

Govoreći o prijetnjama i uništavanju njegove imovine, Košarac je rekao da je to prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

"Nemam strah, ali želim da budem oprezan s obzirom na rehabilitaciju nekih likova koji su danas prisutni u političkom životu na nivou BiH", rekao je on i dodao da je MUP utvrdio ko je to učinio na osnovu analiza.

On je dodao da je to lice nagrađeno tako što je potpisan ugovor o djelu u jednoj agenciji na nivou BiH u kojoj značajan dio ima jedno ministarstvo u Savjetu ministarstva, te da je na čelu tog ministrstva Srbin koji dolazi iz Republike Srpske.

"MUP ima sve podatke, a očigledno je da se nagrađuju oni koji učestvuju u neargumentovanoj potrebi da se neki ljudi SNSD -a diskredituju. Јa znam da su međunarodni faktor i lica koja edukuju SDS, PDP i NDP dobili zadatak da to nastave i dalje", istakao je Košarac.

Izvor: SRNA