latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:59 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Vraneš: Andrićev institut - centar naučno-istraživačkog rada

Andrićev institut u Andrićgradu predstavlja idealan centar za intenzivno bavljenje naučno-istraživačkim radom, ocijenila je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Vraneš.
Andrićgrad - Foto: RTRS
AndrićgradFoto: RTRS

Ona je navela da je Andrićev institut u Andrićgradu osnovan zahvaljujući razumijevanju resornih ministarstava Srbije i Republike Srpske, a prije svega zahvaljujući promisli, izuzetnom naporu i imaginaciji proslavljenog reditelja i direktora Instituta Emira Kusturice.

"Pokretačka energija Kusturice okupila nas je i na naučnoj konferenciji posvećenoj djelu Ive Andrića `Ivo Andrić u našem vremenu`, koja već svojim nazivom želi da inspirativno i intrigantno progovori o Andriću u najnovije doba, o proučavanju njegovog književnog dela", rekla je Srni Vraneševa.

Vraneševa, koja je i rukovodilac jOdjeljenja za književnost Andrićevog instituta i organizator konferencije, izrazila je zadovoljstvo što je obraćanje Kusturice sinoć na otvaranju konferencije, kao i predavanje profesora Јovana Delića privuklo veliku pažnju stručne javnosti.

Ona je navela da je na konferenciji veliki broj predavača, te da je odlučeno da se štampa zbornik svih radova, a riječ je o profesorima sa univerziteta u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Republici Srpskoj, kao i predstavnicima Instituta za književnost i umjetnost, te Republičkog pedagoškog zavoda.

Prema njenim riječima, neki od njih bave se djelom Ive Andrića u komparativnom smislu i u odnosu prema svjetskom književnom stvaralaštvu, pozicionirajući i tematski i strukturno njegovo djelo u poređenju sa drugim umjetnicima iz cijelog svijeta.

"Drugi su se bavili Andrićevim odnosom prema usmenoj tradiciji ili se bave lingvističkom i stilističkom poentom Andrićevog djela. Imamo i radova koji tretiraju kulturološki aspekt Andrićevog književnog opusa, kao i odnos prema njegovim savremenicima, kao što su Aleksandar Vučo ili Desanka Maksimović, što je i bila tema moga današnjeg predavanja", kaže Vraneševa.

Prema njenim riječima, njihovo međusobno poznavanje i razmjena mišljenja zadržani su u ponekim pisanim tragovima i usmenim svjedočenjima porodice Desanke Maksimović.

Vraneševa je navela da je Andrićev institut uspio da objavi tri knjige u vezi sa ovom konferencijom - "Zbornik sažetaka Ivo Andrić u našem vremenu", "Andrić i Dubrovnik", autora Zlate Bojović i "Večna prisutnost Njegoševa", autora Јovana Delića.

"Organizacioni odbori za naše naučne konferencije uvijek su u međunarodnom sastavu, što pozicionira Andrićev institut među internacionalne institucije koje se bave kulturom, naukom i obrazovanjem. Tu su profesori Vladimir Osolnik, Gabrijela Šubert, Oksana Mikitenko, Miodrag Јovanović, Ala Šešken i mnogi drugi", napomenula je Vraneševa.

Ona je izrazila zahvalnost svim saradnicima i kolegama na realizaciji ovog naučnog skupa, a posebnu zahvalnost uputila je zamjeniku direktora Andrićevog instituta Peri Simiću.

Izvor: SRNA