latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:26 | Autor: RTRS

Lideri opozicije pisali Dodiku

Lideri opozicionih stranaka u Srpskoj danas su predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputili pismo u kojem su naveli da ne vide smisao njegovog poziva na sastanak nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću.
SzP-pres konferencija - Foto: SRNA
SzP-pres konferencijaFoto: SRNA

Oni navode da Dodik često sprovodi "neodgovornu državnu politiku" o čemu ih je uvjerio svaki put kada je "zloupotrijebio njihovu dobru volju" da zajedno rješavaju nacionalne i državne probleme srpskog naroda i Republike Srpske.

Lider SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić i SRS-a Srpske Milanko Mihajilica poručili su Dodiku da bi njegov poziv "bio vrijedan poštovanja" kada bi bili uvjereni da su njegove namjere iskrene i u duhu njegove uloge opisane članom Ustava Republike Srpske kojim se predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku.

"Nažalost, niste nam dali priliku do sada da se uvjerimo da najvišu državnu funkciju u Republici obavljate na način propisan ovom ustavnom odredbom, već naprotiv, kršeći Ustav Republike Srpske Vi izazivate i podstičete podjele i prouzrokujete mržnju i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove sa kojima se ne slažete", naveli su oni.

Lideri opozicije dodaju da su, shvatajući svu težinu oslobađajuće presude Oriću, i jasno se suprostavljajući ovakvom neefikasnom i neodgovornom radu Tužilaštva i Suda BiH, kao i svakom postojećem nedozvoljenom interesnom i političkom uticaju na rad ovih pravosudnih institucija, potpuno opredijeljeni da se ova praksa prekine, a posebno u dijelu kontinuiteta presuda ratnim vojnim i političkim vođama i dokazanim zločincima takozvane Armije BiH.

Podsjećaju da su stavove povodom ove sramne i štetne oslobađajuće presude objavili javno i da će na tome raditi sa svima koji to hoće.

"Ukoliko se vratite onom što je Vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, da poštujete Narodnu skupštinu i razvijate demokratiju, da vodite odgovornu državničku politiku, tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora sa Vama", poručili su Dodiku lideri SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS-a Srpske.

Izvor: SRNA