latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:31 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

U Banjaluci predstavljena knjiga Emila Vlajkija "Četnikuša" (VIDEO)

Promocija romana "Četnikuša" banjalučkog profesora Emila Vlajkija, održana je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Promocija knjige Četnikuša - Foto: RTRS
Promocija knjige ČetnikušaFoto: RTRS

Radnja romana prati nemile događaje s početka devedesetih godina u kojima je rasna i vjerska netrpeljivost preuzela primat nad svim što je ljudsko.

Epski, lirski, dramski i esejistički krugovi romaneskne strukture "Četnikuše" otvaraju nove teme o "ratovima bez mira", pružajući cijelu jednu lepezu ljudskih karaktera kojima je burna prošlost raširila ruke za nove do sada neotkrivene mogućnosti i ispitivanja ljudskosti u sopstvenom ja. 

Kako bi na najgori mogući način prikazao sve nesreće koje je sa sobom donio sukob tri naroda u Bosni i Herecegovini, Vlajki utočište sopstvene priče postavlja u središte jedne sarajevske porodice u kojoj majka, Jugoslovenka i ugledna profesorka postaje "četnikuša" a njen sin, musliman, jedinac njen najsuroviji neprijatelj. 

Roman "Četnikuša" autora Emila Vlajkija prvi put je predstavljen srpskoj javnosti na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci.