latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:29 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića" (VIDEO)

U okviru programa "Šantićevih večeri poezije", nevesinjska Narodna biblioteka organizovala je promociju knjiga "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića", autorke Tatjane Brzulović Stanisavljević, i "Kuća nesagorivih reči", Dejana Ristića.
Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića - Foto: RTRS
Porodična prepiska kneza Miloša ObrenovićaFoto: RTRS

Radi se o naučnim ostvarenjima, koja su proistekla iz rada i bibliotečkog sadržaja Narodne biblioteke Srbije.
Knjiga "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića", nastala je na osnovu sačuvane arhivske građe, koju je legator Јoco Vujić poklonio Narodnoj biblioteci Srbije.

Prepiske, njih 179, poslije više od osamdeset godina, prvi put su izložene javnosti, i odslikavaju roditeljsku i porodičnu ličnost kneza Miloša, za vrijeme izgnanstva. 

"Porodična prepiska, posebno kada se radi o jednoj dinastiji, kakva je bila Obrenovića. Uvijek intrigira ljude, saznala sam nešto novo, posebno kakav je Miloš bio kao roditelj", istakla je autorka Tatjana Brzulović Stanisavljević.

Pisma su bila naslovljena na sina, kćerku, braću. Autorka kaže da je, budući da je Miloš bio nepismen, bilo potrebno dosta vremena da se pisma dešifruju, jer je bilo više pisara.

"Neka su pisma bila čitljiva, neka nisu, pisana su arhaičnim jezikom početkom devetnaestog vijeka", dodala je Brzulović Stanisavljević.

S obzirom na to da Narodna biblioteka Srbije nema svoju istoriju, "Kuća nesagorivih reči", prva je knjiga tog tipa. Obrađuje njen nastanak od 1838.u Kragujevcu, do potpunog uništenja u Beogradu, tokom nacističkog bombardovanja 1941. Trenutno je najveća nacionalna biblioteka u ovom dijelu svijeta i broji oko šest miliona bibliotečkih jedinica.

"Nacionalni fond je od neprocjenjive vrijednosti. kada je izgorio, sadržavao je oko pola miliona knjiga. U hronološkom rasponu od oko hiljadu godina, najvrijednije knjige iz srednjovjekovne srpske istorije su nestale", istakoa je autor Dejan Ristić.

Dvije izuzetno vrijedne knjige, večeras će biti predstavljene u Mostaru, a sutra u Trebinju.