latinica  ћирилица
09/10/2017 |  21:38 | Autor: RTRS

Otvoren Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

Predstavom banjalučkog DIS pozorišta "Priča iz Aleje kestena", u Kostajnici je večeras otvoren Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske u čijem će takmičarskom dijelu biti odigrano šest predstava, uglavnom drama.
Dramski studio "Maske" Kostajnica (Foto: kostajnica.net) -
Dramski studio "Maske" Kostajnica (Foto: kostajnica.net)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je otvarajući Festival da resorno ministarstvo s punim pravom podržava rad amaterskih pozorišta koja okupljaju mlade.

"Mladi se na ovakvim festivalima druže i razmjenjuju iskustva. Iz bavljenja amaterizmom iznikli su mnogi poznati glumci. Nadam se da će i ovaj festival nekome biti vjetar u leđa", istakao je Malešević.

On je naglasio da se svake godine izborom neke druge lokalne zajednice za domaćina festivala širi pozorišna umjetnost u tim sredinama.

"Treba pohvaliti DIS pozorište iz Banjaluke koje neumorno širi pozorišnu umjetnost. Na ovaj način stvara se pozorišna publika i u manjim sredinama", kaže Malešević.

Kostajničkoj pozorišnoj publici sutra će se predstaviti Omladinska scena gradskog pozorišta "Јazavac" iz Banjaluka sa predstavom "Kontrolni".

Domaćin festivala, Dramski studio M.A.S.K.E. u srijedu, 11. oktobra, odigraće predstavu "Draga Јelena Sergejevna".

Gradsko pozorište Mrkonjić Grad izvešće predstavu "Kući" u četvrtak, 12. oktobra, a Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor predstavu "Nevidljivi" u petak, 13. oktobra.

Takmičarski dio festivala zatvoriće u subotu, 14. oktobra, Dramski studio "Živko Desnica" iz Prijedora koji će odigrati predstavu "Terapija".

Festival će imati i zanimljive prateće sadržaje - predstave za djecu, okrugle stolove, dramske radionice i bajkovnice u kojima će glumci pričati bajke i priče polaznicima "Male pričaone" i Kluba za djecu "Kestenko".

Organizatori su Narodna biblioteka "Nevenka Stanisavljević" i DIS teatar Banjaluka, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, prijatelj festivala opština Kostajnica, a medijski pokrovitelj Radio Kostajnica.