latinica  ћирилица
09/10/2017 |  16:52 ⇒ 10/10/2017 | 08:49 | Autor: RTRS

Naser Orić ponovo oslobođen za zločine nad Srbima u Podrinju (VIDEO)

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Šaban Maksumić, oslobodilo je optužbi za ubistvo ratnih zarobljenika u selima oko Srebrenice, bivšeg srebreničkog komandanta tzv. Armije R BiH Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića.
Presuda Oriću - Foto: RTRS
Presuda OrićuFoto: RTRS

Optužnica ih je teretila da su u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili zarobljene Srbe, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

I dok Tužilaštvo najavljuje žalbu, porodice srpskih žrtava presudu smatraju skandaloznom i ponižavajućom.

Sudija Maksumić, koji je sada već davne, 2009. godine, uoči podizanja optužnice samo jednim potpisom predmet “Orić“ iz Bijeljinskog tužilaštva premjestio u sarajevske fioke, obrazlažući presudu rekao je kako Orićeva i Muhićeva krivica nije dokazana.

Ključni svjedok Tužilaštva - inače očevidac ubistava, i Orićev i Muhićev saborac, koji je svjedočio pod mjerama zaštite, nije, smatraju Maksumić i ostali članovi vijeće ponudio logično obrazloženje zbog čega je iskaz promijenio u odnosu na period prije nego su mu ponuđene mjere zaštite.

- Odgovarajući na glavnom pretresu na ukazane razlike u svojim iskazima, svjedok objašnjava da prilikom davanja ranijih iskaza nije bio siguran sa kim razgovara odnosno da li slobodno može da se izjašnjava o određenim događajima te hoće li o tome imati opasnosti po bezbjednost. Međutim, sud cijeni da ovakvo objašnjenje nije uvjerljivo i logično, istakao je Maksumić.

Nije logično i nije zakonito ni da javnost zna identitet zaštićenog svjedoka, niti da njegova porodica u okolini Tuzle, uoči svjedočenja, bude izložena prijetnjama i ucjenama, ali - to se desilo.

I o tome je zaštićeni svjedok Vijeće obavijestio i u sudnici za pomoć zavapio.

No uzalud, sudija Maksumić tada mu nije dozvolio ni da vapaj završi.

U međuvremenu i majka zaštićenog svjedoka je premlaćena, no Vijeće se ni na to nije osvrtalo.

Ni drugi svjedoci za Vijeće nisu bili dovoljno uvjerljivi, pa su optuženi zločinci iz pravosudnog kompleksa išetali kao heroji.

I odšetali ponovo među ogorčene srpske žrtve, koje su sudnicu napustile i prije nego je Maksumić, svoja “obrazloženja“ okončao.

- A mi došli da tražimo pravdu u ovom pravosuđu, ovdje nema ni P od pravde i da mogu da vrištim, vrištala bi do neba da čuje cijeli svet našu istinu. Da čuje istinu o Branu Vučetiću kome su za tri mjeseca ubili oca i majku i brata i Slavki su ubili muža i dvije kćerke i Savku Mlađenović su ubili i njena dva sina. Јednom su odsekli glavu, priča ogorčena Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Јednoipogodišnje suđenje Oriću pratili su do sada neviđeni presedani.

Prvo je protiv postupajućeg tužioca Miroslava Јanjića podnesena tajna krivična prijava zbog navodnog uzimanja mita u drugom predmetu.

Ispostavilo se da iza te prijave stoje inspektori SIPE.

Potom je Orićev poslijeratni poslovni partner Sreten Petrović uhapšen zbog uticaja na svjedoke.

Ibran Mustafić, kome je, tvrdio je u sudnici, Orić lično priznao monstruozno ubistvo sudije Slobodana Ilića, proglašen je neuračunljivim, da bi nakon psihijatrijskog vještačenja tročlani ljekarski tim takve tvrdnje opovrgao.

Svjedoci odbrane po instrukcijama i jednoobrazno svjedočili su o tome kako Orić zbog položaja Vojske Republike Srpske, na mjestima zločina nije ni mogao da bude, ali su demantovani.

Da li zbog toga, odbrana optuženih, u izjavama oprezna.

Advokat Lejla Čović kaže da je ovo prvostepena presuda, te da će tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu i da ovo nije konačna presuda.

I nije! Samo je pitanje, kako će drugostepeno vijeće cijeniti dokaze. Da li će i za njih sve logično biti nelogično kao za Maksumića i družinu.