latinica  ћирилица
09/10/2017 |  14:31 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Počelo uklanjanje starog mosta u naselju Česma (VIDEO)

U banjalučkom naselju Česma danas je počelo uklanjanje starog mosta preko rijeke Vrbanje, a radovi u vrijednosti 58.000 KM trebalo bi da budu završeni u roku od 100 dana, saopšteno je iz Gradske uprave.
U banjalučkom naselju Česma danas su počeli radovi na uklanjanju starog mosta preko rijeke Vrbanja - Foto: SRNA
U banjalučkom naselju Česma danas su počeli radovi na uklanjanju starog mosta preko rijeke VrbanjaFoto: SRNA

Radove su danas posjetili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, koji je izrazio nadu da će izvođač radova preduzeće "Kozaraputevi" posao završiti u ugovorenom roku.

On je dodao da još nije poznato šta će biti sa starim mostom jer će tek kasnije biti urađena procjena koliko je konstrukcija oštećena.

"Sad je već vidljivo da će ograda mosta moći da se upotrijebi, a za ostalo tek treba da se utvrdi koji je stepen oštećenja i da li može da se koristi", naglasio je on.

Sandić je najavio da bi na narednoj sjednici Vlada Republike Srpske trebalo da razmatra pitanje utvrđivanja opšteg interesa za rješavanje imovinskih odnosa u Ulici Petra Velikog, na potezu od novoizgrađenog mosta prema naselju Česma.

Po rješavanju imovinskih odnosa počela bi gradnja puta u dužini oko 600 metara za šta je nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Pokušaćemo da sporazumno riješimo imovinske odnose za što smo izdvojili sredstva u budžetu grada. S druge strane, obezbijeđeno je 600.000 KM da se počne sa proširenjem puta kroz Česmu. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, nadam se da bi ove godine mogli započeli i ovaj projekat", rekao je Sandić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević je istakao da je gradnjom novog mosta preko Vrbanje stanje mnogo bolje za stanovnike, a da bi izgradnja novog puta u Česmi preporodila ovo naselje.

"Nakon desetak i više godina priče o tome, napokon je došlo do pomaka i izgradnja puta bi trebalo da krene. U Česmi, koja ima oko 6.000 stanovnika, sa glavnom saobraćajnicom koja je široka jedva nekoliko metara imamo mnogo problema, a njenom izgradnjom Česma bi se prepordila", rekao je Maličević.

Novizgrađeni most u naselju Česma pušten je u saobraćaj krajem prošle godine.

Most je petnaestak metara nizvodno od postojećeg, koji je pretrpio znatnu štetu u poplavama u maju 2014. godine. Širok je deset metara i sastoji se od kolovoza širine 6,6 metara i obostranih trotoara širine dva metra i ukupne dužina 75 metara.

Projekat u vrijednosti 1,74 miliona KM finansirali su Gradska uprava i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Izvor: Srna