latinica  ћирилица
13/09/2017 |  19:22 ⇒ 14/09/2017 | 09:34 | Autor: RTRS

Da li iza pokušaja blokade NSRS stoji "makedonski scenario"? (VIDEO)

Ništa se danas ne dešava slučajno, tvrde stručnjaci za bezbjednost. Tako, ističu, i opozicija koristi socijalne nemire da bi realizovala tzv. “makedonski scenario”, koji je i počeo u Sobranju. O tome ko stoji iza pokušaja izazivanja nemira - danas su, oštrim saopštenjima polemisali SNSD i opozicija.
Opozicija blokirala rad parlamenta Srpske - Foto: RTRS
Opozicija blokirala rad parlamenta SrpskeFoto: RTRS

Iz SNSD-a su poručili da je Savez za promjene krenuo u najopasniju avanturu do sada. Naglašavaju da su "akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa DŽordža Soroša i njegovog referenta Brajana Hojt Јia, koja je stigla u Republiku Srpsku, i dobro poznata ambasada u Sarajevu".

"Političko Sarajevo želi da uništi Republiku Srpsku, osoblje ambasade želi da uništi Milorada Dodika i SNSD. Šta žele SDS, PDP i NDP? Pošto nemaju prodršku javnosti, i to im je očito stavljeno do znanja, predloženo im je da krenu u rušenje najvažnijeg mjesta u državi - Narodne skupštine", ističu u SNSD-u.

Na stavove SNSD-a stigli su ekspresni odgovori prozvanih. Iz Američke ambasade za N1 su rekli da teorijom zavjere SNSD pokušava odvratiti pažnju od stvarnih problema. I u PDP-u tvrde da je upravo SNSD najbrutalnije napao Narodnu skupštinu Srpske, dok u NDP-u kažu da je vlast potegla za oprobanom metodom pominjanjem Soroša i stranih elemenata. I dok u NDP-u poručuju da neće odustati i tvrde da se već nazire kraj režima, u SDS-u tvrde da vlast ovako pokušava da skrene pažnju sa pitanja koje je opozicija pokrenula.

"U nemogućnosti da odgovori na konkretne zahtjeve opozicije, Režim izmišlja nepostojeće neprijatelje Republike Srpske i u tu funkciju stavlja svoje plaćenike, preletače i medije koji su pod kontrolom vlasti", kažu u SDS-u.

Predsjednik DNS-a, Marko Pavić, smatra da je ono što opozicija radi u Narodnoj skupštini više cirkusantsko nego političko ponašanje, te da u parlament ne treba uvoditi cirkus već dijalog.

"Ne može neko ko nema većinu u parlamentu da insitira na tome da su njegovi prijedlozi najbolji. Demokratija znači da većina odlučuje. Ovdje je većina na drugoj strani, a oni koji su u manjini hoće da nametnu svoja mišljenja", ističe Pavić.

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti tvrde da se danas ništa ne dešava slučajno i da opozicija koristi socijalne nemire da bi realizovala tzv. "makedonski scenario”, koji je i počeo u Sobranju.

"I ovdje se želi prizvati strani faktor, žele se stvoriti neredi, nasilje, kako bi se uz prisustvo stranog faktora, istog koji je posredovao u Makedoniji – Brajana Hojta Јia,  tražilo od vlasti Republike Srpske ulazak opozicije u Vladu do narednih izbora", naveo je dekan Fakulteta za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ističe da u tome učestvuje jedan dio opozicije , a da su vjerovatno inspiratori negdje sa strane.

"Zapadni centri moći pokušavaju do kraja da nametnu svoju volju na Balkanu, a za sada im je ostala nepokorna Republika Srpska, i u nekoj mjeri Srbija", dodaje Anđelković.

Da će do ovakvih scena u Parlamentu Srpske doći, još ranije su upozoravala brojna udruženja. Iz Srpskog sabora “Zavetnici” poručuju da će Srpska doživjeti “makedonski scenario”, poklekne li pred ovim pritiscima.

"Oni ucjenjuju Republiku Srpsku, oni ne služe narodu Srpske, nisu tu da zastupaju interese onog dijela koji misli opoziciono i koji ne podržava vlast, oni su da podrivaju Republiku Srpsku i budu produžena ruka i stranih ambasada, ali i unitarističkih vlasti u Sarajevu", naglasila je Milica Đurđević iz Srpskog sabora "Zavetnici".

Oglasilo se Udruženje "Čast otadžbine".

“Koja politička percepcija vam daje za pravo da izgovorite nebulozu „nema više parlamenta“?! U ime koga to govorite i ko vam je dao legimitet da poslije rata uvodite rat u svoju otadžbinu. Mi smo svjesni da su Čavić, Govedarica i Borenović zagovornici nasilja po receptu `Alijine Islamske deklaracije` i da je očigledno kako je sadejstvo za `vanpalamentarna djelovanja` sa `kalifom` Bakirom put ka našem nestanku", stojiu saopštenju.

I iz “Istočne alternative” su upozorili da stranke koje čine Savez za promjene nastoje da izazovu haos i nestabilnost u Srpskoj, da bi došlo do eventualne intervencije međunarodne zajednice koja bi im omogućila dolazak na vlast.